Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over tech-reuzen, nepnieuws en dinosaurussen

Over tech-reuzen, nepnieuws en dinosaurussen Over tech-reuzen, nepnieuws en dinosaurussen

Photographer:Fotograaf: Live-stream

EU-lijsttrekkersdebat in Maastricht

MAASTRICHT. Een sociaaldemocraat die oproept om groen te stemmen? Dat gebeurde afgelopen maandag in het Theater aan het Vrijthof op het eerste, grote lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen op 23 mei. Wie volgt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op? Vijf Spitzenkandidaten gingen met elkaar in debat voor 750 studenten. “Het is een schande dat Europa 120 miljoen armen herbergt en 21 miljoen werklozen."

De moderatoren Ryan Heath van nieuwssite Politico en UM-rector Rianne Letschert, die al haar leven lang leek te presenteren, vielen maar meteen met de deur in huis. Waarom een van de belangrijkste kandidaten, de Duitse christendemocraat Manfred Weber, ontbrak? Omdat hij een verjaardagsfeest had, van oud-minister Theo Waigel (80). Dat terwijl de uitnodiging voor het debat al een jaar geleden was verstuurd, zegt Heath. “Dus denk ervan wat u wilt.”

En waarom maar één vrouw op het podium, vraagt Letschert? Dat ligt niet aan de organisatie maar aan de politieke partijen. Letschert zal de Sloveense Violeta Tomic van de Partij voor Europees Links er straks naar vragen, zegt ze.

De andere kandidaten zijn Bas Eickhout voor de groenen, Frans Timmermans voor de sociaaldemocraten, Guy Verhofstadt voor de liberalen en de Tsjech Jan Zahradil voor de conservatieven.

Het debat, geheel gericht op jongeren, gaat over digitalisering, duurzaamheid en de toekomst van Europa. De vragen zijn mede gebaseerd op een enquête onder studenten.

Klem gezet

Over de digitalisering en met name de macht van Google, Apple en Facebook zijn de kandidaten het grotendeels eens: de tech-reuzen moeten aan banden gelegd. Maar hoe?

Eickhout eist transparantie en een beter bescherming van data. Bovendien moeten de bedrijven in Europa worden gedwongen om belasting af te dragen.

Timmermans is het er helemaal mee eens en komt kort daarna met een minimum heffing van 18 procent in alle lidstaten. Maar wacht even, zegt Letschert, u was toch de afgelopen jaren vicevoorzitter van de EU? “Jazeker, maar de lidstaten moeten de EU wel de bevoegdheid geven om die belasting te heffen. Dat doen ze liever zelf, maar ondertussen worden ze klem gezet om vergaande belastingvoordelen te verlenen.”

Algoritmes

Verhofstadt zou liefst de komst van eigen platforms willen stimuleren, ja, een Europees soort Facebook dat volledig voldoet aan de regels. Een vorm van protectionisme, zegt Timmermans, die daar niet in gelooft. “Laat platforms wereldwijd opereren, maar kom met nieuwe ideeën. Met gratis 5G in steden, dat de mobiliteit en de CO2-uitstoot ten goede zal komen.”

En wees niet naïef, zegt hij: “We moeten onze burgers beter beschermen, want de Russen creëren nog steeds nepnieuws en zullen ook deze verkiezingen manipuleren.” Tomic zou een meetinstrument willen maken om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Tot ongenoegen van Eickhout: “Wie maakt zo’n instrument dan en bepaalt dus wat nepnieuws is?”

Onderwijs, onderwijs en nog eens onderwijs luidt de oplossing volgens Timmermans. “Leer jongeren hoe ze het kaf van het koren kunnen scheiden, leer ze om kritisch te denken.” Nee hoor, dat kunnen mensen heus zelf, werpt Verhofstadt tegen. “De algoritmes zijn het probleem, die zorgen ervoor dat je steeds meer nepnieuws ontvangt.”

Kweekvlees

Dan het thema duurzaamheid. Met grote woorden verwijst Tomic naar de speech van de Zweedse scholier Gretha Thunberg (die de organisatie via een live-verbinding aan het woord had willen laten, maar wat kennelijk niet is gelukt). “Ons huis stort in. Duurzaamheid is de grootste crisis van de 21e eeuw, het voortbestaan van de mensheid is in het geding.”

Timmermans roept zelfs op om groen te stemmen. Moderator Heath: “Oh, I believe we have news tonight!

Timmermans: “Groen is niet het exclusieve eigendom van de groene partijen, maar van het hele linkse spectrum. De linkse partijen moeten de handen ineen slaan, want we hebben het hier niet over een missverkiezing maar over jullie toekomst. Misschien dat de liberalen aanhaken en dan hebben we echt een green deal.” En de conservatieven? Daar is geen beweging in te krijgen en Timmermans noemt ze “de dinosaurussen”.

Zahradil: “Ik hield altijd al van Jurassic Parc.”

Zijn punt is: als je te snel gaat, is dat rampzalig voor de economie. “Kijk naar Frankrijk, waar Macron de brandstofprijzen slechts een beetje verhoogde. Het leidde tot een sociale opstand.”

Verhofstadt is blij met de uitspraak van Timmermans. “Ja, als de liberalen aanhaken, gebeurt er eindelijk wat. Wat ons betreft moet de EU concreter worden. “Investeer in batterijen, in openbaar vervoer, in kweekvlees. Het is nota bene deze universiteit, Maastricht University, die dat heeft ontdekt.”

Man/vrouw

De ‘toekomst van Europa’ gaat eerst over genderongelijkheid, over die ene vrouw op het podium. Zouden alle vijf evenveel mannen als vrouwen in de commissie opnemen, als ze zelf voorzitter zouden worden? Er gaan vijf handen omhoog.

Letschert: “This is taped, on the record!”

Alleen jammer dat een kopstuk als Manfred Weber, die grote kans maakt om commissievoorzitter te worden, er niet bij zit.

Letschert haalt vervolgens het voorstel aan van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken waarin elk land niet één maar twee kandidaten nomineert, een man en een vrouw.

‘Zeer goed idee”, vindt Zahradil. “Dat zal genoeg deskundige vrouwen opleveren, een makkelijke oplossing van het probleem.” Verhofstadt en Tomic sluiten zich daarbij aan, waarbij de laatste nog maar eens opmerkt dat Europees links de enige groep is die evenveel mannen als vrouwen in de gelederen heeft.

De groenen hebben al een man en vrouw als kandidaat, zegt Eijckhout. “De commissievoorzitter moet de lidstaten gewoon dwingen om met twee kandidaten op de proppen te komen.”

Stagevergoeding

Hoe zouden de Spitzenkandidaten de werkeloosheid in de toekomst aanpakken? En hoe denken ze over het minimum loon? Als Heath zijn huiswerk goed heeft gedaan, zegt hij, verdienen de Spitzenkandidaten tussen de 3500 en 23 duizend euro bruto per maand. De meeste jongeren in Europa komen niet eens aan de 1500 euro, als ze al een baan hebben. Wat te doen?

Verhofstadt wil de arbeidsmobiliteit vergroten. “Nu verhuist slecht 1 procent van de Europeanen voor een baan naar het buitenland, terwijl we drie miljoen vacatures hebben. Daarvoor moeten wel, en dat zeggen liberalen niet snel, het minimumloon in alle lidstaten gelijktrekken.”

Tomic: “Het is een schande dat Europa 120 miljoen armen herbergt en 21 miljoen werklozen, onder wie veel jongeren. Wij willen het minimumloon verhogen tot 20 procent boven het bestaansminimum.”

Mee eens, zegt Eickhout. “De consensus op het podium is misschien verwarrend voor het publiek. Want waarom is er dan geen voorstel voor een minimumloon? Omdat de huidige Europese Commissie niet thuis geeft. Evenmin over stagevergoeding.”

Applaus van de studenten.

Zahradil: “Weet u hoe hoog het minimumloon in Nederland is? Dat bedraagt 1600 euro per maand. In Tsjechië ligt dat op 500 euro. Kortom, de verschillen tussen onze economieën zijn groot. Zeer onwenselijk om ze van bovenaf te harmoniseren. De EU kan geen banen creëren, alleen voorwaarden scheppen.”

Verzoening

Dan de afsluitende ronde waarin de kandidaten hun meest opzienbarende plannen openbaren. Eickhout: de duurzame ontwikkelingsdoelen moet leidend worden in elk beleidsvoorstel, ook in de handel. Tomic: de EU moet haar importregels aanscherpen en geen producten toelaten die het gevolg zijn van kinderarbeid of slavernij. Verhofstadt: het wordt de hoogste tijd voor Europese migratiebeleid om eindelijk te voorkomen dat duizenden mensen elk jaar sterven in de Middellandse zee. Zahradil: de EU moet zich vooral op de vlakte houden en zeker niet uitgroeien tot de Verenigde Staten van Europa. Timmermans: ware verzoening tussen Europa en Afrika bewerkstelligen.

Elk debat kent een winnaar en dat is vanavond Frans Timmermans. Hij staat vanaf het begin aan kop in de publiekspeiling en wint met 43 procent van de stemmen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)