Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als je niet van koffie houdt, wordt het moeilijk”

“Als je niet van koffie houdt, wordt het moeilijk”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Werk aan de winkel: koffie-expert bij Nespresso

Victor Grenon/22/derdejaars European Studies/ werkt twaalf uur per week/ verdient ongeveer €12,50 per uur (afhankelijk van zondag- en avondtoeslagen)

“Waar kan ik jullie mee helpen?” Victor Grenon, derdejaars European Studies en koffie-expert bij de Nespresso Boutique aan de Maastrichter Brugstraat, kijkt glimlachend naar het stel aan de overkant van de balie. Hij is strak in het zwarte pak – een van de twee die speciaal voor het werk bij Nespresso in zijn kast hangen.

“Koffie”, is het droge antwoord. “Dat hebben we”, lacht Grenon. Samen beginnen ze verschillende smaken uit te kiezen. Er zijn zo’n 25 verschillende soorten capsules, de kleine bakjes die Nespresso-apparaten in gaan, afhankelijk van hoeveel special editions er op dat moment zijn.

“Drinkt u vaak koffie met melk?”, vraagt Grenon de klant. “Ja, altijd.” “Dan kan ik u deze aanraden, die is wat zoeter en zachter.” De man van het stel vraagt of de winkel nog een speciale koffie in huis heeft: de Parijs. “Ah, u komt zeker uit België? Daar werd inderdaad de Parijs verkocht, maar hier in Nederland niet. Wij hadden de Istanbul.”

Voor hij begon, moest Grenon een korte cursus doorlopen om alle producten van Nespresso te leren kennen. Niet alleen de koffiesmaken, maar ook de apparaten en de accessoires. “We verkopen alles wat met koffie te maken heeft, tot aan het lepeltje toe. Het enige wat we niet hebben zijn toppings, zoals chocolade of caramel, die mensen wel eens in de koffie doen.” Binnenkort wordt zijn kennis verder uitgebreid, dan gaat hij op driedaagse cursus in Amsterdam om meer te leren over het proces van koffie maken.

Terwijl de klanten hun smaken uitkiezen, klikt Grenon ze aan op zijn scherm. “Het systeem vond ik in het begin nog best ingewikkeld. Je moet vrij veel productcodes kennen en soms duurt het even voordat je iets hebt gevonden. Ook een fout herstellen gaat niet zo makkelijk. Maar het gaat steeds sneller naar mate je er langer werkt.”

Als de bestelling compleet is, kan het verzamelen beginnen. Grenon draait zich om naar de kleurrijke muur achter hem. Hier liggen de doosjes met de cups, allemaal met een andere kleur deksel. De klanten rekenen af. “Als u nog een kopje koffie wilt, kun u dat daar bij mijn collega gaan halen”, zegt Grenon, wijzend naar het koffiebarretje aan de andere kant van de winkel.

De man heeft zijn oog laten vallen op de nieuwe limited edition: de Costa Rica. Die valt helaas niet te proeven, maar Grenon kan er wel wat over vertellen. “De bonen zijn twaalf uur gefermenteerd in heel mineraalrijk water in een warmtebron in Costa Rica. Het is heel uniek, ze hebben er volgens mij zelfs patent op.”

Het stel besluit een doosje mee te nemen en gaat dan een (ander) kopje koffie drinken. Is het rustiger in de winkel, dan loopt hij zelf even mee. Soms organiseert hij dan ook een kleine tasting, waarbij de klanten smaken kunnen proeven die ze wellicht interessant vinden. En natuurlijk kan hij zelf ook af en toe een kopje drinken. “Wat dat betreft raak je wel verwend. De koffie uit de UB lust ik echt niet meer.” Zijn eigen favoriet is de Arpeggio. “Een espresso, wat sterker.”

Als verkoper moet Grenon targets halen. “Maar dat is niet moeilijk, vaak is het zo druk dat mensen blij zijn dat er iemand beschikbaar is. Ik voel ook geen concurrentie met mijn collega’s. Het leukste van de baan vind ik mensen overtuigen van een product. Zeker als ze nog niet zijn overgestapt op Nespresso. Je verkooppitch goed krijgen, is een kwestie van ervaring. Ik leer veel van mijn collega’s. Ik probeer goed te luisteren naar hoe ze bijvoorbeeld iets omschrijven. Het is wel belangrijk dat je zelf achter het product staat. Als je niet van koffie houdt, dan wordt het moeilijk.”

Na de hele dag verkopen, moet de kassa nageteld worden en wordt de winkel schoongemaakt. “Dan ben je wel moe, maar met z’n allen is het zo klaar. Het is een gezellige groep, we zien elkaar ook buiten het werk.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)