Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Mijn vader spreek ik af en toe via Whatsapp of videobellen”

“Mijn vader spreek ik af en toe via Whatsapp of videobellen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Camby Wanga (1993, Willemstad, Curaçao)/ In het dagelijks leven: schoonmaakster via EW Facility Services/ Burgerlijke staat: vrijgezel/ Woonplaats: Maastricht

Op vakantie in... Willemstad op Curaçao, daar ben ik geboren. Van 2010 tot 2012 heb ik er een hotelopleiding gedaan en daarnaast gewerkt als receptioniste in een hotel. Als baby ben ik met mijn moeder en mijn zusje naar Nederland verhuisd. Ik hou van Curaçao. Het weer is goed en de mensen zijn er vriendelijk; iedereen groet elkaar. Er woont veel familie: oma’s, tantes, ooms, neefjes, nichtjes. Samen met mijn zusje heb ik die twee jaar bij mijn overgrootmoeder gewoond. Vroeger was ze een hele strenge vrouw, vertelde mijn moeder. Voor ons was ze heel lief. We hebben haar friet met frikandellen leren eten. Dat is ze blijven doen, vooral frikandellen vindt ze heerlijk.

Ik ben het meest trots op... mijn moeder. Als alleenstaande moeder van 19 is ze met twee kleine kinderen naar Nederland verhuisd. Ze had niet veel geld, maar mijn zusje en ik zijn nooit iets te kort gekomen. Weer of geen weer; we gingen overal op de fiets naartoe. Ze is zo’n warme vrouw, moeilijk om niet van te houden. Ze is heel goed met kinderen. Toen ik klein was, waren de kinderen uit de straat altijd bij ons voor kleine buurtfeestjes. Mijn moeder maakte er altijd wat van. In 2011 is ze getrouwd met haar grote liefde.

Ik lijk als twee druppels water op... weer mijn moeder, ook innerlijk. We houden beiden erg van groente: we zijn konijnen. We eten wel af en toe vlees, maar het liefst groente. Ik weet niet goed hoe mijn vaders innerlijk is. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik heel klein was. Ik spreek hem af en toe via Whatsapp of videobellen, verder heb ik weinig contact met hem. Hij woont in Brooklyn. Mijn halfbroertje heb ik nog nooit gezien. Ik ben zonder vader opgegroeid, maar ik heb dat nooit moeilijk gevonden. Mijn moeder was vader en moeder in een.

Ik vind rust in… leuke dingen doen met mijn twee kleine zusjes van vier en vijf. Samen naar de bioscoop, de speeltuin of gewoon wandelen. Als ik naar ze kijk, zie ik hoe ik vroeger zelf was. Het enthousiasme als we naar de kermis gaan of dat ze niet kunnen slapen als ze bijna jarig zijn. Ik woon nog thuis dus ik pas vaak op en ’s ochtends maak ik ontbijt en help met douchen en tandenpoetsen. Toen ze kleiner waren zeiden ze weleens ‘mama’ tegen me, maar inmiddels beseffen ze dat ik hun grote zus ben.

Waar ben je over vijf jaar? Ik ben nu schoonmaakster; ik vond het werk als receptioniste niet leuk. Je hebt alleen werk als mensen met vragen komen. Ik kan niet stilzitten en niets doen. Nu ben ik constant bezig en aan het lopen. In de toekomst wil ik graag nog een opleiding tot personal trainer doen. Het is zo lekker als je in conditie bent. Dat wil ik andere mensen graag geven. Ik heb zelf een tijd gejudood. Op Curaçao deed ik aan kickboksen. Niet omdat ik per se een vechtsport wilde doen, maar vooral om in conditie te blijven, mensen te leren kennen en om na school iets anders te doen. In de zomer ga ik naar de sportschool. ’s Winters heb ik geen motivatie om door de kou naar de gym te gaan. Dan doe ik twee, drie keer per week thuis oefeningen voor de televisie: zumba of een andere workout.

Wat zoek je in een partner? Loyaliteit. Mijn ex-vriend was niet eerlijk tegen me; hij was ook met andere vrouwen bezig. Inmiddels is dat vijf jaar geleden. Daarna heb ik geen vriend meer gehad. Ik besloot om eerst op mezelf te focussen. Ik ben druk op zoek naar een huisje, mijn rijbewijs halen, een basis leggen. Het is niet dat ik niet opensta voor iets nieuws, maar ik ben er niet actief naar op zoek. Ik ga niet graag op stap, dus ik kom ook moeilijk iemand tegen. Maar ik maak me geen zorgen dat ik nooit iemand zal vinden.

Als ik een ding mocht overdoen. Mijn tijd in Curaçao was geweldig, de opleiding en het werk, ik had het niet willen missen, maar ik zou het niet nog eens zo doen. We hadden elke dag contact met onze moeder, maar ze miste ons zo erg dat ze er een hoge bloeddruk van kreeg. Ik weet dat het niet mijn schuld is, maar ik zou haar dat niet nog eens aan willen doen. Het was de bedoeling dat mijn moeder later over zou komen en we daar zouden blijven. Maar de verhuizing van mijn moeder duurde lang omdat ze ‘vast’ zat in Nederland. Ze was al tien jaar verzorgster van een oude vrouw die kanker had en alsmaar zieker werd. Mijn moeder kon het niet maken om vlak voor haar dood weg te gaan. En ook op Curaçao was inmiddels het een en ander veranderd: mijn overgrootmoeder was overleden en mijn moeders broer stierf tijdens een motorongeluk. Curaçao werd een gevoelige plek. Uiteindelijk zijn mijn zusje en ik teruggekomen en niet meer naar Curaçao verhuisd.

Op zondag ga ik naar de kerk. Ik ben christelijk opgevoed, maar ga niet elke zondag naar de kerk. Mijn moeder wel. Het is geen katholieke kerk, maar een gebouw dat wij huren met onze gemeenschap. Dat hoeft geen mooi gebouw te zijn. Wij vinden dat de mensen de kerk zijn. Onze groep bestaat uit Nederlanders, Fransen en Duitsers. We lezen samen in de Bijbel, zingen liedjes en eten samen; die maaltijd noemen we het liefdesmaal.

Jan Smit of Ronnie Flex? Meer in de richting van Ronnie Flex. Ik luister van alles. Veel R&B als Chris Brown, maar ook Coldplay. Ik houd ook van Antilliaanse liedjes. So Nos Dos vind ik een leuke; het betekent alleen wij twee. Fijn om naar liedjes in mijn eigen taal te luisteren. Ze doen me denken aan het zomercarnaval in Rotterdam, waar ik vroeger vaak met mijn moeder naartoe ging.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)