Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: overlastadvies

Splinters: overlastadvies

Overlastadvies

Ruzie met de buurman over zijn blaffende honden? Onenigheid over de erfgrens? Misselijk van de geur van vuilnis die over de schutting komt? In Groningen hebben de juristen van de universiteit er iets op bedacht: de website overlastadvies.nl. Iedereen die te maken heeft met overlast door buurtbewoners kan er gratis juridisch advies ontvangen.

Observant neemt de proef op de som en bezoekt de website. Tussen de intimidatie, stankoverlast en verwaarlozing van de tuin staat de optie ‘ik heb last van (veel) bezoek bij de buren’. Laten we die eens aankruisen. Nee, die bezoekjes hebben niets te maken met drugs. Ja, we hebben de buren er al op aangesproken, net als de wijkagent. Ja, we zijn een beetje bang voor ze en ja, er zijn psychische problemen (bij de buurman).
Tada, er rolt meteen een advies uit: “De snelste manier om overlast te verminderen is door in gesprek te gaan met de buren.” Met daarbij tips van buurtbemiddeling Nederland (“bel aan en blijf rustig”). En lukt het niet, bel dan de gemeente, politie of hulpverleningsinstantie.

Tja, Dat hadden we zelf ook kunnen bedenken. Een nieuwe fictieve casus dan. Gaan we voor een stinkende houtkachel of snoeiharde muziek? Het maakt niet uit, het advies laat zich raden.


Bier en bitterballen

Het afscheid van rector Elmer Sterken op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is géén bier- en bitterballenreceptie. “Het is meer dan dat”, benadrukt de woordvoerder van de universiteit aan het Hoger Onderwijs Persbureau. Dat de lezer het maar even weet. En zo’n evenement kost nu eenmaal wat: 70 duizend euro.

Twee fractieleden van Studentenbeweging Democratische Academie Groningen (DAG) vinden het allemaal te gortig. Het uitzwaaimoment van voormalig collegevoorzitter Sibrand Poppema van de RUG kostte vorig jaar 40 duizend euro. Tel daar het aankomende afscheid van de rector bij op en je zit op meer dan een ton. Met deze uitgaven negeert het college van bestuur “een roep om soberheid vanuit de universiteitsraad”, stelt DAG in een bericht op haar website.

Onderwijsminister Van Engelshoven gaat om opheldering vragen. Zij vindt het bedrag niet stroken “met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen”.
Op Twitter vergelijkt DAG de uitgaven in Groningen met die van Utrecht waar de rector vorig jaar vertrok. Dat feestje kostte ‘maar’ vierduizend euro. Waarschijnlijk wel met bitterballen en bier.
 

Studenten doen steeds minder naast hun studie

De tijd die Nederlandse studenten besteden aan bestuursfuncties en vrijwilligerswerk is in acht jaar met 67 procent gedaald. Dat becijferden Magnet.me, een Brits-Nederlands carrièrenetwerk, en de Landelijke Kamer van Verenigingen.
Studenten die in 2005 begonnen aan een opleiding besteedden gemiddeld ruim 600 uur per jaar aan nevenactiviteiten. De generatie die net is afgestudeerd (en in 2013 is begonnen) spendeert gemiddeld slechts iets meer dan 200 uur.
De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de koepelorganisatie van 47 Nederlandse studentenverenigingen, herkent de ontwikkeling. Verenigingen hebben het volgens de Kamer steeds moeilijker om mensen te vinden voor bestuursfuncties en commissies.

Volgens Magnet.me hangt de daling samen met de invoering van het bindend studieadvies vanaf 2005. Het sociaal leenstelsel uit 2015 heeft de dalende trend niet versneld, maar studenten ervaren de ‘vriendelijke’ leenfaciliteit blijkbaar ook niet als meer ruimte.
Voor dit onderzoek zijn de Magnet.me profielen van 61.894 Nederlandse studenten onderzocht.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)