Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zwaarden en paraplu’s

Zwaarden en paraplu’s

Film: Shadow

Het verhaal: De koning van Pei (Zheng Kai) heeft de heerschappij over de ommuurde stad Jing moeten overgeven aan een rivaal. De koning heeft evenwel niet de ambitie om de stad te heroveren, omdat hij voorziet dat zijn leger dan een smadelijke nederlaag zal leiden. Zijn woede is dan ook groot als blijkt dat zijn belangrijkste generaal (Deng Chao) de militair aanvoerder van de tegenstander heeft uitgedaagd tot een duel. Wat de koning echter niet weet, is dat zijn generaal gewond is geraakt en een dubbelganger inzet voor zijn overleg met de koning. Ondertussen wordt ook de generaal bedrogen, want diens vrouw (Sun Li) blijkt niet ongevoelig voor de charmes van de viriele dubbelganger van haar man.

Shakespeariaans spektakel:

- Dit is een heuse comeback voor Zhang Yimou, de Chinese filmmaker die in zijn carrière evolueerde van exotisch drama (Raise The Red Lantern, Het Rode Korenveld) naar martial arts-spektakel (Hero, House Of Flying Daggers). Vervolgens regisseerde hij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking (2008), waarna een reeks uiterst matige films volgde en Zhang enkel nog eens in het nieuws kwam toen hij een megaboete kreeg vanwege overtreding van het Chinese eenkindbeleid. Zhang leek afgeschreven, maar met Shadow meldt hij zich terug in de voorste filmlinie.

- De visuele stijl van Shadow grijpt terug op eeuwenoude Chinese schildertechnieken in gewassen inkt. De regisseur – vooral bekend om zijn uitbundige kleurgebruik – stapt over op een bijna volledig monochroom kleurenpalet met houtskooltinten, waar dan wel af en toe wat karmozijn doorheen druppelt als er weer eens iemands keel wordt doorgesneden. Bloedmooi.

- De choreografie van de gevechtsscènes is vintage Zhang en laat zien wat de actiescènes in al die Marvel-malaise missen: elegantie, sierlijkheid en schoonheid.

- Het is lang wachten op de grote veldslag, maar als de zwaarden en de paraplu’s (ga zelf maar ontdekken hoe dat zit) eindelijk in stelling zijn gebracht, volgt de meest spectaculaire actiescène van dit filmjaar, inclusief een bijzonder inventieve variant op een Trojaans paard en een virtuoze waterballetscène waar zelfs musical-icoon Gene Kelly van onder de indruk zou zijn geweest, aldus filmtijdschrift Screen.

Meer schaduw dan licht:

- Wees gewaarschuwd: het duurt lang voordat Zhang alle schaakstukken heeft neergezet. Het eerste bedrijf is een dialoogfestijn en bestaat vooral uit personages die al pratend kamers in- en uitwandelen. Het is ook opletten geblazen, want in de labyrintische plot van Shadow kun je gemakkelijk verdwaald raken.

- Het acteerwerk is naar Europese maatstaven behoorlijk aanstellerig.

- De film bezwijkt welhaast onder de yin en yang symboliek, van de decors tot de dialogen en de filmmuziek. Subtiel is anders.

Het salomonsoordeel: Welkom terug Zhang.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)