Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Paarse krokodil

Paarse krokodil

Medewerkerscolumn

De telefoon gaat na het ochtendspreekuur. Het verzorgingshuis: of mevrouw Groen een paracetamol minder mag. ‘Dat lijkt me prima’ zeg ik. Om eraan toe te voegen: ‘Heeft ze minder pijn dan?’ ‘Ze heeft geen pijn’ zegt de verzorgende tot mijn verbazing. ‘Maar we geven het elke dag drie maal, want zo staat het op de aftekenlijst. Mevrouw Groen vindt die veertien pillen op een dag een halve maaltijd dus ze vroeg me of de paracetamol eraf kan.’ Ondertussen bedenk ik me dat het zelf-management in het verzorgingshuis dus ook prima gaat, en dat mevrouw Groen prima bij de pinken is.
‘Nou dat heeft ze dus goed bekeken’ zeg ik en ik wil het volgende telefoontje opnemen. Maar de verzorgende is nog niet klaar ‘Kunt u dan een digitale wijziging doorgeven aan de apotheek, zodat het goed op de aftekenlijst komt te staan, want anders blijven we het geven.’ Ik kan mijn verbazing nu niet meer onderdrukken en vraag vriendelijk waarom je paracetamol, een zelfzorgmiddel nota bene, aan een pientere bejaarde zou geven die geen pijn heeft. Ik zou willen dat ik het antwoord niet verwacht had; ‘Zo staat dat in ons protocol en daar kunnen we niet vanaf wijken’.

Nu is bovenstaande wellicht een op het oog onschuldig voorbeeld van grollen met paracetamollen, maar ik definieer het eerder als symptomatisch voor de gezondheidszorg op dit moment: blind doorhollen met protocollen. De zorg leidt aan protocollitis en dat is eerder een besmettelijke dan een onschuldige infectie. Ofschoon protocollen zinvol kunnen zijn, kunnen ze gezond nadenken ook in de weg zitten. Tevens geven protocollen professionals het gevoel dat men daarop gecontroleerd wordt. Protocollen hebben nog een nare bijwerking; ze leiden tot kilo’s aan papier, vinkjes, en formuliertjes. Zo tref je verpleegkundigen en andere professionals in de zorg vaker met hun vinger omlaag op het toetsenbord aan dan met de duim omhoog in gesprek met de patiënt.

Een collega huisarts uit het noorden van het land had hetzelfde gevoel en stempelde op alle zinloze verzoeken een paarse krokodil, die symbool staat voor overdreven bureaucratie en regelzucht. Het werd een ware rage en de stempels waren niet aan te slepen. Als je wilt kun je je suf stempelen in de zorg. Maar blijkbaar blijven denktanks, managers, verzekeraars en politici blind voor de regelzucht in de zorg. Tijd voor een nieuwe campagnestempel? Misschien een blinde (paraceta)mol?

Jochen Cals, huisarts en hoogleraar Effectieve Diagnostiek in de Huisartsgeneeskunde

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)