Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Paleontologie

Splinters: Paleontologie

Paleontologie in Maastricht

Tyrannosaurus rex, Stegosaurus, Triceratops: voor iedereen die nu op het puntje van de stoel zit, is er goed nieuws. Er komt misschien een master paleontologie aan de Faculty of Science and Engineering (FSE). Dat vertelde Thomas Cleij, decaan van die faculteit, afgelopen dinsdag tijdens de faculteitsraadvergadering van de Faculty of Health, Medicine & Life Sciences (FHML). Hij was daar om te vertellen over de plannen en ontwikkelingen bij FSE, in het bijzonder over de nieuwe bachelor- en masteropleidingen in samenwerking met FHML.
“We zijn een opportunistische faculteit en we hebben onbewust twee paleontologen in huis gehaald.” Een van hen stond laatst in Observant: professor Leon Claessens met een foto van hem in zijn werkkamer, achter een (kopie van een) schedel van een vleesetende dino.
Een master paleontologie zou de eerste zijn in Nederland. “Leuk, maar is daar wel vraag naar?”, klinkt het vanuit de studentengeleding. Volgens Cleij wel. “Veel vraag zelfs.”


Later huisje, boompje, beestje

Twintigers gaan op latere leeftijd uit huis, studeren langer en hebben minder snel een vaste baan of koophuis dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het grootste verschil is de leeftijd waarop twintigers een vaste baan hebben. In 2008 had de helft van de 24-jarigen al een vast contract, tegenwoordig slepen ze dat pas binnen als ze 27 jaar zijn. Volgens het CBS heeft dat vooral te maken met de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarbij werkgevers minder snel vaste contracten uitdelen, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau.
Samenwonen, trouwen en kinderen krijgen doen twintigers ook op latere leeftijd. Het overgrote deel van hen woont met 28 jaar samen, al dan niet getrouwd. Tien jaar geleden was dat nog 27 jaar. De stap naar het huwelijk zetten jongeren minder snel. De gemiddelde leeftijd bij het eerste huwelijk is tussen 2008 en 2018 gestegen van 30 jaar naar 31,5 jaar voor vrouwen en van 32,8 jaar naar 33,9 jaar voor mannen. Vrouwen krijgen op latere leeftijd kinderen, doordat zij steeds vaker eerst hun vervolgopleiding afmaken.
 

Fat talk: hoe reageer je daarop?

In het kader van ‘aan de andere kant van de wereld doen ze ook leuk onderzoek’: een experiment van Australische onderzoekers naar verschillende reacties op fat talk, het Engelse woord voor geklets over lichaamsgewicht en uiterlijk. Denk aan de vrouw die tegen haar vriendin roept: ‘Poeh, ik voel me dik, heb je mijn bovenbenen gezien? Ik lijk net een olifant.’
Maar nu komt het: wat is de beste manier om hierop te reageren? Daarvoor hebben Australische wetenschappers een studie uitgevoerd onder 191 vrouwelijke studenten. Jessica Alleva, psycholoog in Maastricht, doet al geruime tijd onderzoek naar het lichaamsbeeld van vrouwen. In haar blog op Psychology Today duikt ze dieper in het experiment van haar collega’s. Negatief over jezelf praten is slecht voor je, schrijft Alleva. Zelfs het luisteren naar ‘negatief’ pratende mensen doet je geen goed.
De opmerkingen negeren en over een ander onderwerp beginnen, is het slechtste dat je kunt doen, blijkt uit de studie. Daar gaat de ander zich niet beter van voelen. En beamen dat ze dikke benen heeft is gewoon géén optie. Grote kans dat de vriendschap voorbij is.
Nog een paar mogelijke antwoorden:
A. Geruststellen? Misschien niet helemaal eerlijk – want haar bovenbenen zijn nu eenmaal niet van de dunste – maar zeggen dat ze er ‘fantastisch’ uitziet, geeft het geheel een positieve draai en dat waardeert de vriendin.
B. Benadrukken dat ze prachtig de tango danst, dus focussen op wat haar lichaam kan in plaats van hoe het eruitziet? Alleva concludeerde eerder in haar proefschrift dat als je je concentreert op wat je lichaam kan en doet, je zelfbeeld erop vooruit gaat.
C. Jezelf in de strijd gooien met opmerkingen als ‘als jij denkt dat je dik bent, dan ben ik gigantisch’? Nou nee, daar gaat niemand zich goed door voelen.
D. De media en de maatschappij de schuld geven omdat zij alleen maar de nadruk leggen op het uiterlijk terwijl het gaat om wie je bent. De vriendin voelt zich door zo’n reactie misschien niet per se beter over haar lichaam (laat het onderzoek zien), maar ze voelt zich wel gesteund.

Voor meer informatie: lees Alleva’s blog op Psychology Today

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)