Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rector Letschert: “Ik duld geen intimiderend gedrag”

Rector Letschert: “Ik duld geen intimiderend gedrag”

Photographer:Fotograaf: Still uit M

MAASTRICHT. In televisieprogramma M, waar rector Rianne Letschert vorige week aanschoof voor een gesprek over intimidatie en veiligheid aan universiteiten, kwam plotseling een tweet voorbij over een vermeende verkrachtingszaak aan de Universiteit Maastricht. Een Maastrichtse promovendus zou twee vrouwen hebben verkracht, de universiteit zou er niet adequaat op hebben gereageerd.

De vrouw die zichzelf in de tweet als slachtoffer presenteerde, een zekere ‘Rianne’, beweert daarin dat de UM waarschuwingen negeerde en geen onderzoek instelde. “Ik heb helaas nooit een brief of e-mail van haar gehad”, reageert rector Rianne Letschert achteraf desgevraagd. Voor Hildegard Schneider, oud-decaan van de rechtenfaculteit, en huidig decaan Jan Smits geldt hetzelfde, vult ze aan. “Mensen die mij kennen, weten dat ik altijd open sta voor een gesprek. Zo’n melding had ik serieus genomen.”
Zoveel maakte Letschert ook al duidelijk tijdens het gesprek met Margriet van der Linden in actualiteitenprogramma M, vorige week donderdag. Het melden van grensoverschrijdend gedrag, zo beklemtoonde ze, is van het grootste belang, bij de vertrouwenspersoon of ombudsman, het college van bestuur of de decaan. Maar nog belangrijker, zegt ze nu, is het indienen van een formele klacht, “zodat er sneller concrete stappen kunnen worden gezet”. En bij ernstige zaken als seksueel geweld moeten mensen aangifte doen bij de politie, raadt ze aan. “Wij kunnen als bestuur niet op de stoel gaan zitten van de strafrechter.”

Maar hoe zit het nu met die verkrachtingszaak? Veel wil de rector er niet over kwijt. Een van de slachtoffers, die zichzelf bekendmaakt via Twitter, woont in Noorwegen en zegt verkracht te zijn in 2015. Zelf heeft ze geen banden met de UM. De vermeende dader wel, die was destijds promovendus aan de rechtenfaculteit in Maastricht. Zij deed aangifte in Noorwegen, maar het kwam niet tot een proces. De reden weet Letschert niet. “Het ging hier om een zaak die in Noorwegen heeft plaatsgevonden en waar de Noorse politie aan zet was.”
Een tweede slachtoffer, een medewerker van de rechtenfaculteit, deed in 2017 melding bij toenmalig decaan Hildegard Schneider, maar het kwam niet tot een aangifte bij de politie. Letschert: “Er zijn gesprekken geweest. Er is haar aangeraden aangifte te doen, er is aangeboden  haar in dat proces bij te staan, maar zij wilde niet.”
Wel zijn er in overleg met alle betrokkenen, incluis de vermeende dader, maatregelen genomen. Welke dat zijn, wil Letschert met het oog op de privacy van alle betrokkenen niet zeggen. Het zou gaan om een buitenlandse promovendus die zijn onderzoek afrondde in eigen land en alleen voor de promotieplechtigheid terugkwam naar Maastricht.

Letschert benadrukt dat al het mogelijke is gedaan in deze zaak. En wat veiligheid aan de UM betreft: “De uitslagen van onze laatste duurzaamheidsmonitor geven geen aanleiding tot duizend rinkelende alarmbellen, maar we blijven het onderwerp uiteraard serieus nemen. Ik ben van het zero tolerance beleid, ik duld geen intimiderend gedrag. Leidinggevenden hebben hierin een belangrijke rol, ze mogen niet wegkijken.” Dat het een verziekte situatie is op de Nederlandse universiteiten, zoals in sommige media wordt gesuggereerd, herkent Letschert niet. “Dat gaat te ver.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)