Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dope weer grote winnaar studentenverkiezingen

Dope weer grote winnaar studentenverkiezingen

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. Net als bij alle verkiezingen van de afgelopen vier jaar, is Dope opnieuw de grote winnaar. Zij verovert maar liefst 25 van de in totaal 47 zetels en is wederom in zowel de universiteitsraad als alle faculteitsraden vertegenwoordigd. Op afstand volgt Novum met acht zetels. Bij het wetenschappelijk personeel varieerde de opkomst enorm: het dieptepunt lag bij de FHML met 12,7 procent, terwijl bij Fasos driekwart van de docenten meedeed.

De overtuigende winst van Dope is te danken aan de serieuze aanpak van de partij, denkt Laurens Bierens, fractievoorzitter in de U-raad. “Wij zijn de enige partij met een partijbestuur dat het hele jaar bezig is met werving, communicatie en training. Tijdens een ‘inwerkweekend’ worden alle kandidaten, die pas na sollicitatie op de lijsten mogen, klaargestoomd voor hun werkzaamheden als raadslid.” Bierens gaat zich in de U-raad komend jaar onder andere inzetten voor “broodjes in de mensa’s met studentvriendelijkere prijzen en een Student Portal app”.

Een opvallende nieuwkomer bij de studenten is klimaatpartij Climate Action Network; zij winnen één zetel in de U-raad. Net als twee eenpersoonslijsten: Nathalie Dirks voor het ondersteunend en beheerspersoneel (obp) en Jenny Schell voor het wetenschappelijk personeel (wp). Dat komt zelden voor.

Bij de economiefaculteit blijft een wp-zetel leeg de komende twee jaar. Daar waren slechts drie kandidaten voor vier plekken. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan zichtbaarheid, denkt F-raadsvoorzitter Sanne Jongen (wp). “Men weet niet goed wat de faculteitsraad precies doet.” Die zichtbaarheid vergroten, daar maakt Jongen de komende twee jaar “een persoonlijk doel van. Ik denk bijvoorbeeld aan filmpjes op sociale media na vergaderingen over wat we hebben besproken en besloten.” De lege wp-zetel is ongelukkig, want de obp-geleding krijgt er vanaf komend jaar juist een zetel bij om de verhouding tussen wp en obp representatiever te maken.

Bij de verkiezingen voor de F-raad van FHML valt op dat het wetenschappelijk personeel opnieuw nauwelijks heeft gestemd. Het opkomstpercentage bij het wp lag op slechts 12,7; in 2017 was dat 13,6. Hoe dat kan? “Ik denk dat mensen tevreden zijn met hoe het gaat”, zegt raadsvoorzitter Pim Dassen. “Daarnaast was er maar een lijst om op te stemmen en gebruiken veel mensen van de faculteit voornamelijk hun MUMC-mailaccount. Die zullen vaak niet eens weten dat er verkiezingen zijn.” Het obp had geen verkiezingen: daar waren evenveel kandidaten als zetels. Bij de studenten daarentegen is de opkomst met 33 procent wel bovengemiddeld (30 procent).

De wp’ers van Fasos zijn van al het personeel het massaalst naar de stembus getrokken. Met een opkomstpercentage van 75,1 procent zijn zij de enigen van hun geleding die boven de 50 procent uitkomen. Er zijn twee kandidaten geëindigd met evenveel stemmen. Na loting ging de zetel naar John Parkinson.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)