Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gebaseerd op een waargebeurde fantasie

Gebaseerd op een waargebeurde fantasie

Film: Rocketman

Inhoud: De jonge Reginald Kenneth Dwight groeit op bij zijn tamelijk liefdeloze moeder Sheila (Bryce Dallas Howard). Vader Stanley (Steven MacKintosh) schittert vooral door afwezigheid en afstandelijkheid. Alleen bij zijn grootmoeder Ivy (Gemma Jones) kan de jonge Reggie iets van liefde vinden. Maar gelukkig is er de muziek waarin het eenzame jongetje zich verliest. Ook in de onzekere jaren als puber (Taron Egerton), waarin hij worstelt met zijn geaardheid, biedt de muziek soelaas. Als hij doorbreekt, verandert Reggie zijn naam in Elton John. De wereld lijkt aan de voeten te liggen van de verlegen zanger, die zijn schuchterheid camoufleert met buitenissige outfits, excessief gedrag, en drugs en alcohol.

I’m still standing.

  • Taron Egerton speelt uitstekend als Elton John en zingt ook nog eens - niet onverdienstelijk - alle liedjes zelf. Sowieso wordt er goed geacteerd.
  • De Engelse regisseur Dexter Fletcher toont ons de wereld van een eenzaam mens, die houvast zoekt in de muziek, maar ook wegvlucht in de fantasie. Fletcher zet die vlucht ook voort in de vorm. Rocketman verschuift net zo gemakkelijk van een biopic, naar een hallucinerende droom, of naar een musicalnummer. Daar waar Bohemian Rhapsody een overduidelijke muziekfilm is en daarmee een klassieke biopic, neigt Rocketman veel meer naar een musical. Al voert het te ver om de film als een musical te bestempelen.
  • Rocketman is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar op een waargebeurde fantasie.

I guess that’s why they call it the blues.

  • Hoeveel extravagantie kan een mens verdragen?

Slotoordeel: Ongetwijfeld zal Bohemian Rhapsody meer mensen raken maar alleen al door de gekozen vorm is Rocketman veruit de gedurfdere en wellicht ook spannendere film. Ook om de homoseksualiteit en de gevolgen van verslaving windt Rocketman duidelijk minder doekjes dan Bohemian Rhapsody. In Rusland zijn sommige expliciete scènes eruitgeknipt. De film verveelt geen moment en achteraf besef je ineens hoeveel liedjes van Elton John regelrechte oorwurmen zijn. I’m still standing zat nog dagenlang in mijn hoofd.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)