Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Moeilijkste aan de liefde? Het gaat om het gevecht tussen wat je zelf wilt en de ander gunt”

“Moeilijkste aan de liefde? Het gaat om het gevecht tussen wat je zelf wilt en de ander gunt”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Tom van Mierlo (21, Breda)/ derdejaars University College Maastricht/ sinds drie jaar samen met Mara / woont in Maastricht

Canada of Nederland? Ik was in Canada op uitwisseling. Alles was nieuw, ik kende niemand en was een opener persoon dan normaal. Dat heeft iedereen die in de bekende uitwisselingsbubbel zit. In Canada ben je heel dicht bij de natuur, die geeft je een gevoel van vrijheid, de bewoonde wereld is snel ver weg. Dat is indrukwekkend. Maar als ik moet kiezen, kies ik voor Nederland. Hier zit mijn sociale netwerk, hier ken ik alles. Ik wil graag mijn master elders doen, maar ik hoef niet per se in het buitenland te gaan wonen.

Een lange afstandsrelatie is gedoemd te mislukken. Als je niet binnen een dag heen en weer kunt reizen wordt het moeilijk. Mijn vriendin Mara woont in Utrecht en dat gaat goed. Voor mezelf werkt deze constructie – zij in Utrecht, ik in Maastricht. Het maakt het makkelijker om mijn eigen ding te doen, dat heb ik nodig. Ik kan focussen op de dingen die er nu zijn, anders wordt het een chaos in mijn hoofd. Ik ben waar ik ben. In Maastricht studeer ik, ben ik voorzitter van Enactus, heb ik vrienden; in Utrecht ben ik bij Mara; in Breda ben ik bij mijn ouders.

Ik maak me geen zorgen over mijn tentamen. Ik heb over twee uur mijn tentamen wetenschapsfilosofie. Ik houd erg van dat vak, ik ben echt een denker. Ik heb er vertrouwen in dat ik het haal. Ik kan dat wel inschatten na drie jaar studie. Ik vind ook dat ik het moet halen, want ik heb er hard voor gewerkt. Ik ben sowieso tevreden met mezelf, welk cijfer ik straks ook krijg.

Ik kies voor een master filosofie. Nee, ik heb me ingeschreven voor Global Business and Sustainability in Rotterdam. Ik vind het geweldig om straks in een team te werken, als lid of als leider. Ik word er blij van als het lukt om met een groep iets voor elkaar te krijgen. Ik wil zeker niet alleen geld verdienen, ik wil voor iets werken dat groter is dan mezelf.

Je karakter in vijf woorden: gepassioneerd, ongestructureerd, sportief, zorgzaam, eerlijk en scherp. Scherp in de zin van dat ik dingen snel door heb. Ik wil mezelf niet ophemelen, sorry, maar het is wel zo. En scherp in de zin van meteen reageren op wat andere mensen zeggen, vaak op een wat negatieve manier.

Moeilijkste aan de liefde? Leuke vraag. Daar kun je eindeloos over filosoferen. Maar als het over Mara gaat, dan is het moeilijkste de keuze tussen wat je zelf voelt en wilt, en wat je graag zou willen voelen. Het gaat om het gevecht tussen wat je zelf wilt en de ander gunt. Je hoopt dat die precies samenvallen, maar dat is vaak niet zo. We zijn nu drie jaar samen en leren enorm veel van elkaar. Mara is heel empathisch, door haar ben ik ook empathischer geworden, dat is mooi.

Ik ben een wedstrijdroeier. Nee, ik was een wedstrijdroeier. Ik houd van sport en ben in mijn eerste jaar lid van Saurus geworden. Je kiest voor een groep en hebt meteen een thuis. Ik kan iedereen aanraden om drie maanden aan topsport te doen. Je hoeft niet per se uit te blinken, maar het is goed om te ervaren hoever je komt als je keihard voor iets gaat.  De vriendschappen die je sluit zijn uniek, net als de vertrouwensband die je opbouwt door samen te trainen en te lijden. We hebben niet gewonnen, maar hebben wel het maximale eruit gehaald.

Eén jaar wedstrijdroeien is genoeg. Ik wilde doorgaan, maar ben niet geselecteerd voor een tweede jaar. Achteraf ben ik daar dankbaar voor omdat het mijn leven en blik heeft verruimd. Zo kwam ik bij Enactus terecht, een wereldwijde organisatie voor sociaal ondernemerschap - doel is het oplossen van een probleem, het gaat niet om persoonlijk gewin - waar zo’n zestigduizend studenten lid van zijn. Ik ben voorzitter van de Maastrichtse afdeling. Op 7 juni doen we mee aan de nationale competitie: iedere afdeling laat zien welke projecten hebben bijgedragen aan een beter wereld. Wij maken notebooks van eenzijdig bedrukt papier van de UM. Op de cover staan schetsen van studenten van de Jan van Eijck Akademie. We hebben dit jaar 850 notebooks verkocht, ze kosten 3 euro per stuk.

Mijn broer en ik zijn twee handen op een buik. Ik heb twee broers, Rik en Jan. Jan zit nog op de middelbare school en heeft er, net als ik vroeger, weinig zin in. Ik vond dat de middelbare school te veel om cijfers draaide, om output. Dat is zo leuk aan het UCM, nu ben ik intrinsiek gemotiveerd, ik studeer omdat ik het leuk vind. Iemand moet Jan aan zijn haren trekken en zeggen: ‘Een 7,5 is niet goed hé?! Werk eens wat harder, dan vind je het leuker.’ Rik studeert ook aan de UM, wij zijn het op veel vlakken van het leven eens: we zitten politiek links van het midden, zijn allebei sportliefhebbers.

Praat jij wel eens met je huisdier? [Grinnikt] Het is niet zo dat ik mijn problemen met onze hond Tejo bespreek. Tejo is een Portugese straathond van een jaar of vijf. Hij woont bij mijn ouders, een hond past niet in een studentenleven, veel te druk en te weinig structuur.

Bij wie zou je backstage willen? Ik houd van muziek, maar ik heb nog nooit een eigen playlist op Spotify gemaakt. Ik vind veel leuk, maar weet er weinig van. Ik zou wel willen meelopen met Naomi Klein, de Canadese schrijver, sociaal activist en filmmaker. Zij heeft onze manier van kijken naar klimaatverandering enorm beïnvloed. Ik zou haar graag een dag willen schaduwen, wauw, fantastisch.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)