Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Theater over wetenschappelijke struikelblokken

Theater over wetenschappelijke struikelblokken

Photographer:Fotograaf: Still uit de voorstelling Gewetenschap

Wetenschapssatire. Discussietheater. Zo wordt de voorstelling Gewetenschap gekenschetst, die de morele dilemma’s in de wetenschap aankaart. Komende donderdag strijkt het theatergezelschap neer in Maastricht.

“O Lotte, nog even over het paper”, roept postdoc Jeroen Dreef, die de promovenda begeleidt. “Vergeet Roberto niet als coauteur.”

Lotte: “Welke Roberto?”

“Roberto uit Leiden. Wie anders.”

“Maar die heeft niks bijgedragen.”

“Hij heeft in het begin meegedacht.”

“Ja maar…”

“Het houdt de werkrelatie goed en wie weet levert het in de toekomst ook nog wat voor ons op.”

Lotte gooit de armen in de lucht en blijft verbijsterd achter.

Zie hier een scène uit de voorstelling Gewetenschap, die bedacht is door De Jonge Akademie en sinds 2014 door het land toert. Deze ‘wetenschapssatire’ moet het debat over wetenschappelijke integriteit van de krantenkolommen naar de werkvloer van de universiteit verplaatsen. En onderzoekers prikkelen om de dilemma’s in de wetenschap te bespreken.

Citeer je voornamelijk artikelen die jouw hypothese ondersteunen? Kies je voor die statistische analyse waar de meest pregnante resultaten uitrollen? Gaat de publicatie over alle proefpersonen of alleen over de subgroep die achteraf het meest bijzonder blijkt? Het gaat hierbij vaak over het grijze gebied van questionable research practises.

Hierover wordt te weinig gesproken, zegt prof. Maurice Zeegers, wetenschappelijk directeur van onderzoeksinstituut Caphri en voorzitter van het Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit (zie kader). “Ook omdat ze soms gevoelig liggen. Stel dat je begeleider als auteur wil worden opgevoerd, terwijl hij niets heeft bijgedragen.”

Hier zijn wel normen voor, zegt Natasja Reslow, secretaris van het platform en oud-promovendus bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen. “Een tekst op taalfouten controleren is niet genoeg voor een auteurschap.”

De kwestie speelt vooral aan de medische faculteit, waar veel onderzoekers bij publicaties betrokken zijn. Zeegers: “Het wordt nog lastiger bij interdisciplinaire projecten, waarbij verschillende wetenschappelijke culturen kunnen botsen.”

Gewetenschap is een initiatief van het Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit en wordt mede georganiseerd door Studium Generale. Na de zomer publiceert Observant – in samenwerking met het Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit - een artikelenreeks die draait om de dilemma’s van onderzoekers.

Wat is het Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit?

Een gezonde onderzoekscultuur aan de UM bevorderen. Dat is het doel van het Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit, dat in 2018 is opgericht. Het platform onderscheidt zich van de andere organen door haar positieve vertrekpunt: wetenschappers bewust maken van valkuilen en dilemma’s, en het gesprek erover op gang brengen.

Al langer kunnen promovendi de facultaire vertrouwenspersoon inschakelen bij conflicten met collega’s, net zoals elke onderzoeker dat kan doen bij de UM-vertrouwenspersoon. Die bekijken of het conflict iets te maken heeft met wetenschappelijke integriteit. Zo ja, dan volgt een melding bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Die is in 2012 op poten gezet om klachten van wetenschappelijk wangedrag te onderzoeken. Aanleiding was onder meer de Stapel-affaire.

De voorstelling Gewetenschap (in het Engels), donderdag 6 juni 18.00 uur, Theater aan het Vrijthof. Toegang is gratis, registereren kan hier: https://www.aanmelder.nl/107732/subscribe

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)