Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoeveel invloed heeft een stem?

Hoeveel invloed heeft een stem?

Studentenonderzoek

MAASTRICHT. Stel, je stemt al jaren op de VVD. Maar nu vrees je dat ze – als ze bij de verkiezingen de grootste partij worden – gaan samenwerken met een partij die je niet aanstaat. Om dit te voorkomen stem je op D66, terwijl je het eigenlijk meer eens bent met het programma van de VVD. Strategisch stemmen in plaats van op de partij van je voorkeur, heeft dat zin? Kan een individu de verkiezingen manipuleren? Econometriestudent Lise Adriaanse onderzocht het tijdens haar Marble-onderzoek.   

“Er zijn veel verschillende methodes om een verkiezing te organiseren”, zegt Adriaanse. “Bij het Eurovisie Songfestival bijvoorbeeld kent ieder land twaalf punten toe aan de kandidaat die ze het beste vonden, vervolgens tien, acht, etc. Bij politieke verkiezingen brengt iedereen één stem uit, die telt als één ‘punt’.”

Adriaanse onderzocht welke methode het minst manipuleerbaar is. “In het begin was ik, samen met mijn begeleider Ton Storcken, iets te ambitieus. Ik wilde een hele rits verschillende methodes vergelijken, maar daarvoor waren zeven weken te kort.” Dus werd het een vergelijking tussen twee methodes, een waarbij je een positieve én een negatieve stem (op de minst favoriete kandidaat) mag uitbrengen en een waarbij je één stem op je favoriete kandidaat mag uitbrengen. “In dit verkennende onderzoek zijn we uitgegaan van slechts drie kandidaten.”

Adriaanse dacht op voorhand dat het eerste model makkelijker te manipuleren zou zijn. “Er worden immers meer stemmen uitgebracht, een negatieve en een positieve, waardoor je twee mogelijkheden hebt om te manipuleren.” Dat bleek – na berekeningen met een formule waarbij ze de stemmen steeds veranderde om te zien of de uitslag volgde – te kloppen. De één stem = één punt-methode was minder manipuleerbaar. “Mits de winnaar een absolute meerderheid heeft, dus meer of evenveel stemmen als de andere kandidaten bij elkaar. Dan maakt het niet meer uit hoe de andere stemmen verdeeld zijn.” Hoe het in andere gevallen gaat, kan in een vervolgonderzoek worden bestudeerd maar Adriaanse vermoedt dat deze methode dan nog steeds minder manipuleerbaar is. “Daar wijst dit resultaat ook op.”

Het onderzoek doen is de econometriestudent goed bevallen. Zo goed, dat ze er nu, tijdens haar stage bij de Nederlandse ambassade in Buenos Aires, weer mee bezig is. “Ik ben nu een onderzoek af aan het ronden over de invloed die Nederlandse bedrijven hebben (gehad) bij de enorme groei van de soja- en graansector in Argentinië. Daarnaast ga ik een eigen onderzoek starten over de kansen voor Nederlandse bedrijven in de sector Creative Industries in Argentinië.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)