Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Bingewatching voor de tentamens

Splinters: Bingewatching voor de tentamens

Colleges: bingewatching voor de tentamens

Aan sommige faculteiten van de Vrije Universiteit in Amsterdam zetten ze er een streep door: weblectures oftewel opgenomen hoorcolleges. Het zou uitstelgedrag stimuleren. Nogal wat studenten deden aan bingewatching vlak voor tentamens, schrijft Ad Valvas, het onafhankelijk platform van de VU.
“De UvA is er ook mee gestopt, onder andere naar aanleiding van mijn proefschrift”, reageert Nynke Bos met een tweet op het bericht van Ad Valvas. Zij promoveerde aan de Open Universiteit op een onderzoek naar online en blended learning. Studenten stoppen veel tijd in het kijken, maar het draagt niet of nauwelijks bij aan het cijfer. “Ze kunnen beter iets nuttigers doen met die tijd. Stukje zelfbescherming.”
Aan de Universiteit Maastricht worden al zo’n tien jaar colleges opgenomen en online gezet. Het aantal is flink toegenomen de afgelopen vijf jaar: van enkele honderden naar circa vierduizend per jaar, deelt Ilse Sistermans, specialist online learning van de universiteitsbibliotheek, mede. Universitair beleid is er niet. Het zijn vaak docenten of het faculteitsbestuur die besluiten of de colleges al dan niet worden gefilmd.
In de Maastrichtse universiteitsraad stond de kwestie in de eerste helft van 2017 meermaals op de agenda. De studentraadsleden wilden dat alle verplichte bachelorcolleges worden gefilmd (zoals bij rechten wel al gebeurt). Maar rector Rianne Letschert maakte toen al duidelijk dat de macht van het college van bestuur beperkt is. De inrichting van het onderwijs valt onder de competentie van de faculteiten. En die zitten vaak nog in de experimenteerfase. Anno 2019 zitten ze daar nog steeds.
 

Er wordt nagedacht

Steeds meer universiteiten stellen een PhD-psycholoog aan, omdat jonge onderzoekers - net als de studenten – op het tandvlees lopen. Hoe zou het in Maastricht zijn, vraag je je dan af. Je mailt naar het centrale PhD-platform, en je krijgt niet gelijk een mail terug. Dat kan, maar vervolgens blijft het twee weken stil. Dan reageert ene Dani. Hij of zij gaat het in de groep gooien. Twee maanden doodse stilte. Ze zullen het wel druk hebben, en misschien gaan ze gebukt onder stress, je weet het niet. Je stuurt een herinnering. Het onderwerp al in de groep gegooid, Dani? Nooit meer iets op gehoord. Toch gek. Je zou verwachten dat een dergelijk platform zich sterk zou maken voor zoiets als een promovendi-psycholoog, en alle aandacht grijpt. Niet dus. De huidige stand van zaken? Aan de UM wordt nagedacht over een Maastrichtse PhD-psycholoog, zo bleek vorige week tijdens een onderwijsbijeenkomst (teach-meet) van het instituut EdLab. Of die er komt is een tweede. Er wordt in ieder geval over nagedacht.
 

3D gitaar

Roze gitaren zijn in de muziekwereld geen rariteit, maar eentje uit de 3D-printer wel. Lars Ickenroth van de band Mt. Atlas speelde tijdens de opening van Pinkpop op een speciale, roze, in 3D geprinte Pinkpopgitaar van Brightlands. De technologiecampus in Geleen maakte de gitaar voor het vijftigjarig jubileum van Pinkpop en om de samenwerking met het festival te benadrukken.
Niet de héle gitaar rolde uit de 3D-printer. De body en een aantal onderdelen zijn geprint, maar onderdelen als de speciale pin in de hals van de gitaar zijn op de traditionele manier gemaakt. Die kunnen nog niet geprint worden, meldt De Limburger.
Volgens de gitarist klinkt en speelt het instrument hetzelfde als een normale gitaar. Ickenroth is zowel ontwerper als bespeler van de gitaar, maar hij mag hem niet houden. Het instrument krijgt een plek in het centrale gebouw van de Brightlandscampus in Sittard-Geleen.  

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)