Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zorgen over voortbestaan van de Mandril

Zorgen over voortbestaan van de Mandril

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Broedplaats voor talentvolle buitenlandse studenten

MAASTRICHT. De Mandril, een gemeenschap van voornamelijk buitenlandse studenten en een broedplaats voor talenten, moet vertrekken uit het voormalige kantoorgebouw van de Radiumfabriek. In november loopt de gebruikersovereenkomst met de gemeente Maastricht af. Een nieuwe locatie voor de vrijplaats, waar regelmatig debatten, filmavonden, jamsessies en workshops worden georganiseerd, is niet in zicht. De kartrekkers slaan alarm.

De Mandril werd in 2009 opgericht in een kraakpand op de hoek van de Boschstraat. Daar moesten ze uit voor de nieuwbouw van poppodium de Muziekgieterij. Inmiddels zit de vrijplaats alweer vijf jaar in de voormalige rubberfabriek Radium, het Kunstfront, aan de Cabergerweg. Maar niet lang meer. In november 2019 moeten ze eruit. De gemeente Maastricht vindt het gebouw onderkomen en wil het renoveren. Kosten: 1 miljoen en 350 duizend euro.

Het voortbestaan van de Mandril kan niet los worden gezien van de discussie over een andere vrijplaats in Maastricht, het Landbouwbelang. Dinsdag 25 juni valt in de gemeenteraad een besluit over de herontwikkeling van dat domein aan de Biesenwal. Als de raad akkoord gaat, zal een tenderprocedure worden gestart voor het Landbouwbelang wat betekent dat marktpartijen zich kunnen inschrijven. Ook de Hogeschool Zuyd heeft interesse getoond in een deel van het gebouw voor haar kunstvakonderwijs. De prijs van het complex bedraagt 4 miljoen euro (belangrijk hierbij is dat de prijs-kwaliteitverhouding 50-50 is, zodat de koper óók met een goede ‘inhoud’ moet komen, met andere woorden: het gaat niet alleen om geld). De kans dat de vrijplaats in haar huidige vorm kan blijven, is zeer klein. Mogelijk zal het Landbouwbelang verhuizen naar het pand van het Kunstfront. Daar waar dus nu nog de Mandril huist.

De afgelopen tijd schreef de Mandril alarmerende brieven naar de pers – verzonden door de Belgische Alicia Laureys, die de bachelor psychologie heeft gevolgd aan de Universiteit Maastricht, en onderdeel is van het twaalfkoppige kernteam. Ook deed ze haar zegje tijdens de stadsdiscussie in de gemeenteraad over het Landbouwbelang. En zeker, ze wisten vanaf het begin dat ze maar tijdelijk terecht konden in het Kunstfrontpand, maar toch knaagt de vraag of ze niet kunnen blijven, of er geen alternatief is, waarom de gemeente niet inziet dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de cultuurontwikkeling in de stad. Laureys: “De Mandril wil precies weten wanneer de renovaties echt beginnen – ze zeggen november maar concrete renovatieplannen zijn er nog niet – en we willen tot de laatste dag blijven zodat er niet opnieuw onnodig leegstand komt, zoals in de Boschstraat is gebeurd.”

De Mandril-gemeenschap doet in een open brief een beroep op de gemeente om fatsoenlijk ‘vrijplaats’-beleid te ontwikkelen en om hun centrum te ondersteunen. De kans bestaat “dat een belangrijke en creatieve culturele gemeenschap van honderden jonge lokale mensen en studenten wordt vernietigd.”
“Onze voorgangers, de oude Mandril-generatie, hebben alles zelf opgebouwd”, vertelt Laureys tegen Observant. “Er zijn hier muren geplaatst, elektriciteit en water aangelegd, er is een kachel aangesloten. Er was helemaal niets.” Volgens de Belgische heeft de eerste verhuizing vanuit de Boschstraat naar het Kunstfront een enorme impact gehad op de ‘flow’ van de Mandril. “Een tweede verhuizing zal ons weer enorm pijn doen”, meent de Spaanse Elisa de la Serna, tweedejaars European Studies, en ook actief in de vrijplaats.

Bij binnenkomst in het Kunstfront valt de hal met een imposant trappenhuis in het oog. Licht schijnt door de grote ramen op een mozaïeken wandschildering van Charles Eyck (“daar mogen we niet aankomen”, licht Laureys toe). In dit gebouw verbleef vroeger de directie van de Radiumfabriek. Er is inmiddels een yogaruimte waar ook debatten worden gehouden (“zoals laatst, over het doel van demonstreren tegen klimaatsverandering”, zegt De la Serna), een ‘bibliotheek’, een atelier en een goed geoutilleerde keuken. De plafonds zijn hier en daar opengebroken waardoor de houten balkenconstructie zichtbaar wordt. Vochtplekken zijn er ook. Aan verwarming ontbreekt het.

Laureys en De la Serna omschrijven de Mandril als “a community with a space, een broedplaats voor talenten die financieel gelimiteerd zijn, a bit underground.” Het grootste misverstand? Dat het een drugshol zou zijn, dat “we er de hele dag nietsnutten”, zegt De la Serna. “We organiseren zo’n vier activiteiten per week. Dat doen we omdat we het leuk vinden, omdat we er energie van krijgen.” De la Serna voelt zich “purposeful. De Mandril geeft mij een identiteit.”
Laureys omschrijft haar inzet als een “life experience, het brengt je zoveel meer dan alleen datgene wat je leert uit de studieboeken.” De la Serna: “Je leert verantwoordelijkheid te nemen, te zorgen voor anderen, communiceren, uit te drukken wie je bent en wat je wilt.”

Terugkomend op de toekomst en het voorstel van de gemeente om het Landbouwbelang te verplaatsen naar het Kunstfrontgebouw. Is er een mogelijkheid tot samenvoeging van de twee vrijplaatsen? “Dat gaat niet lukken qua ruimte. Ook zijn we verschillende organisaties en denken we anders over bepaalde zaken”, zegt Laureys.
Een alternatieve locatie voor de Mandril is niet in zicht. Van oudsher willen ze een gekraakt onderkomen. Maar ze weten dat dit illegaal is en "dus geen optie", zegt Laureys. "De gebruikersovereenkomst met de gemeente was al een hele stap. Stel, we kunnen al terug in het Kunstfront na renovatie, dan zal er huur moeten worden betaald. We zullen een contract moeten tekenen met de gemeente met allerlei voorwaarden. En dat zijn juist de dingen die we niet willen.” Bovendien past de Mandril in het centrum van de stad, vinden Laureys en De la Serna. “Je wilt niet in een buitenwijk zitten, dan wordt het lastig om een community vast te houden, laat staan op te bouwen.”
 

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)