Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nachtbrakers in tentamenperiode welkom in The Student Hotel

Nachtbrakers in tentamenperiode welkom in The Student Hotel Nachtbrakers in tentamenperiode welkom in The Student Hotel

Photographer:Fotograaf: Observant

MAASTRICHT. De 24/7-openstelling van studeerruimtes in The Student Hotel (TSH) in Maastricht wordt definitief. Het gaat om de zogenaamde XXL-weken, de weken voor en tijdens de tentamenweek waarin de universiteitsbibliotheek ruimere openingstijden hanteert.

Het initiatief komt voort uit een proef met nachtopenstelling in TSH Maastricht tijdens de afgelopen XXL-weken (18 mei tot 10 juni). TSH vindt de proef “zeer succesvol” en stelt de studieplekken gratis ter beschikking. Ze doen dit om studenten te helpen en om ervoor te zorgen dat Nederlandse en internationale studenten elkaar ontmoeten, zegt Frank Uffen, medeoprichter van TSH. De vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam gaan het Maastrichtse voorbeeld volgen. 

UB-directeur Ingrid Wijk is daar trots op en vindt het experiment ook geslaagd, maar zegt “dat de proef nog geëvalueerd moet worden.” Dat gebeurt uiteindelijk in de universiteitsraad; het gaat hier immers om een onderdeel van de ‘kwaliteitsafspraken’. Voor TSH maakt dat niets uit. Aan haar besluit om de deuren voor UM-studenten te openen, kan de U-raad weinig veranderen.

Niet iedereen is positief over de nachtopenstelling. Een slaapgebrek heeft negatieve effecten op het geheugen, het immuunsysteem en de mentale gesteldheid, zegt slaapexpert Ton Coenen, emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit, tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. Wijk: “We dwingen niets af. De nachtelijke openstelling is voor een specifieke groep studenten die tegen een scriptiedeadline aanzitten bijvoorbeeld. Ik acht studenten verstandige mensen.”

De studenten in de faculteitsraad van de psychologie- en neurowetenschappenfaculteit zijn vanwege de gezondheidsargumenten eveneens tegen een 24/7-openstelling, maar willen wel graag ruimere openingstijden in Randwyck. Dat zeiden ze in de F-raadsvergadering van vorige week donderdag. De UB in Randwyck is op vrijdag vaak maar tot zes uur geopend en in het weekend vaak gesloten of enkel tussen twaalf en vijf toegankelijk.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)