Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Minder keuzestress bij PAS-festival

Minder keuzestress bij PAS-festival Minder keuzestress bij PAS-festival Minder keuzestress bij PAS-festival

Photographer:Fotograaf: archief Studium Generale

Iedere avond keuze uit zestig activiteiten

Een skatebaan op de parkeerplaats van het Oud-Gouvernement, zo’n veertig UM-wetenschappers die vertellen over hun recente onderzoek, de kleinste disco van de wereld, straattheater van Petit Monsieur. Het programma van de zesde editie van Festival PAS (Pleasure, Art and Science) op 6 en 7 september, is grotendeels rond.

Iedere avond kan er gekozen worden uit ongeveer zestig lezingen en optredens - muziek, dans, straattheater, kunst - in het ‘Quartier Latin’ van Maastricht: de driehoek gevormd door Bonnefantenstraat, Minderbroedersberg en Kapoenstraat. Dat dit ruime aanbod bij menig bezoeker keuzestress oplevert, is een bekend geluid, zegt het hoofd van het organiserende Studium Generale, Rob van Duijn. “We laten daarom dit jaar een paar ‘ambassadeurs’, die PAS al langer kennen, vertellen waar zij heen gaan.” Naast een vluchteling, een ‘echte’ Maastrichtenaar en een buurtwerker uit Witte Vrouwenveld, komt ook rector Rianne Letschert aan het woord. Zij bezoekt met haar kinderen PAS en stemt haar keuze daarop af. “Verder kan het publiek ook een bepaald thema kiezen: denk aan historisch koken (presentaties en een proeverij), diversiteit (vluchtelingen maken hapjes voor de bezoekers: eat and talk) of duurzaamheid. Dat laatste gaat onder andere over technologische vernieuwing. In de hal van de rechtenfaculteit hebben we de Brightlands corner met het Breincoach-project, virtual reality brillen, en onder andere de balance belt van prof. Kingma.”

Nieuw dit jaar is de samenwerking met de Stadsnomaden, zegt Van Duijn. Dit is een project van dertigers die deze zomer in karavaan door de stad trekken en in iedere buitenwijk de jeugd activeren. “Ze zetten er een skatebaan neer, zo’n half pipe, en geven workshops skaten. Samen met de kinderen bedenken ze een stam - hoe ziet die eruit, welke kleuren, welke kenmerken - die zou passen bij deze wijk. Uiteindelijk moet iedere buurt een eigen totempaal krijgen.” De karavaan eindigt tijdens PAS op de parkeerplaats van het Oud-Gouvernement. De skatebaan krijgt er een plek, wie het eens wil proberen, krijgt de kans. Er verschijnt een klein podium voor muziekoptredens en er komt een tentoonstelling van de portretten die de jeugd uit de buurten van elkaar heeft gemaakt.  

Niet nieuw, maar terug wegens groot succes, is singer-songwriter Noam Vazana die te horen is op de binnenplaats van de Minderbroedersberg. Zij vermengt, aldus Van Duijn, Sefardische, Arabische, Noord-Afrikaanse muziek en jazz op hedendaagse manier. Zoals de traditie wil, sluit een band op de binnenplaats van het studentenservicecentrum de avond af. Op vrijdag is dat Coco and the Butterfields (Indiepopband) en op zaterdag de Afrikaanse groep Mokoomba.

 

 

 

Festival PAS is op vrijdag 6 en zaterdag 7 september in de driehoek van Bonnefantenstraat, Minderbroedersberg en Kapoenstraat, toegang is vrij. Meer informatie over het programma: www.pasmaastricht.nl

Categories:Categorieën:
Tags:
pas

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)