Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM zakt steeds verder in QS-ranking

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is wederom gezakt in de QS World University Rankings. Ze staat nu op plaats 239. Dat is 28 plekken lager dan vorig jaar. Maastricht is de laatste jaren steeds verder gezonken. Het verschil met de score uit 2015 (169) is behoorlijk. 

De Technische Universiteit Delft daarentegen is het steeds beter gaan doen en al jaren de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. De Delftenaren eindigen nu op nummer 50. De andere Nederlandse universiteit in de top-100 is de Universiteit van Amsterdam (64).

De belangrijkste graadmeter (40 procent van de totaalscore) is de academische reputatie. Het onderzoeksbureau achter de ranglijst verzamelt daarvoor de meningen van bijna honderdduizend academici. Andere zaken die (in mindere mate) meetellen zijn de citatiescores per faculteit, de reputatie onder werkgevers en de faculteit/student ratio, dit laatste om de onderwijskwaliteit te meten, luidt de toelichting op de website van QS.

Reden voor de daling van de UM is meer en betere concurrentie in de rest van de wereld, licht een beleidsmedewerker van de universiteit toe. Vooral Aziatische instellingen zijn aan een opmars bezig. Het betekent overigens niet dat de UM het slecht doet, zeker niet op het vlak van bijvoorbeeld het aantal internationale studenten. Ook is er in Maastricht verbetering in de faculteit/student ratio – het aantal wetenschappers per student – maar buitenlandse universiteiten zetten daarin grotere stappen.

De QS Ranking is, samen met de Times Higher Education en Shanghai Ranking, een van de belangrijkste (internationale) universiteitenranglijsten.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)