Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastricht doet mee aan Uni van Nederland

MAASTRICHT. Waarom tolt de wereld als je dronken bent? Waarom krijg je irritante deuntjes niet meer uit je hoofd? En is computeren slecht voor je hersenen? Dinsdagavond ging De Universiteit van Nederland online met een college van neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook Maastrichtse wetenschappers zijn binnenkort op het web te bewonderen.

Tijdens opnames in de Amsterdamse club AIR geeft steeds een andere hoogleraar of docent een inkijkje in zijn vakgebied. Dat hoorcollege wordt vervolgens opgeknipt in vijf filmpjes van een kwartier – één voor elke werkdag – en online gezet. “Voor iedereen die van een heleboel dingen een beetje wil weten”, reageert Marten Blankesteijn. Hij bedacht samen met Alexander Klöpping (bekend van De Wereld Draait Door) het concept. “We volgen het televisieseizoen, dus zetten we 36 weken per jaar filmpjes online.”

Zeventien hoogleraren en docenten zijn al gestrikt: tien Amsterdammers, twee van de Universiteit Utrecht, één uit Leiden, Nijmegen en Tilburg, en twee van de Universiteit Maastricht: prof. Herman Kingma en dr. Roy Erkens.
Kingma en Erkens hebben de opnames in AIR achter de rug. “Het was heel gestructureerd”, vertelt Kingma, hoogleraar klinische vestibulologie en voorzitter van de Universiteitsraad. “Ik moest vijf korte colleges geven en het ene mocht niet aan het andere refereren. En dat is moeilijk, zeker omdat ik gewend ben om één lang verhaal op te bouwen.” Erkens, Veni-onderzoeker en docent biologie bij het Maastricht Science Program, herkent zich in het verhaal. “In een normaal college volg je een logische lijn, zodat je aan het eind de lastigste dingen kunt uitleggen. Nu ging het om mini-introductie-colleges. Desondanks kun je de diepte in, mits je het publiek in kleine stapjes meeneemt.” Erkens vertelt over de evolutie, Kingma over het evenwichtsorgaan.
Beide heren werden gevraagd vanuit de Universiteit Maastricht; initiatiefnemers Blankesteijn en Klöpping vroegen aan elke instelling om een aantal geschikte kandidaten. Daarnaast mogen studenten via de site hun ‘meest inspirerende hoogleraar’ opgeven. Erkens: “Ik werk hier pas anderhalf jaar en heb begrepen dat een aantal oud-studenten uit Utrecht me hebben opgegeven. Dat vind ik een groot compliment.”
De financiering van De Universiteit van Nederland is in handen van sponsoren. Blankesteijn: “We hadden de begroting met allerlei subsidies kunnen dichtfietsen, maar dat hebben we niet gedaan. Ongeveer de helft van de bedrijven die we hebben benaderd, wilde meewerken. Overigens krijgen Alexander en ik niet betaald en de hoogleraren ook niet.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)