Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-top schoof fraude van medewerkers onder het tapijt

UM-top schoof fraude van medewerkers onder het tapijt

Photographer:Fotograaf: Wikipedia

MAASTRICHT. Het bestuur van de Universiteit Maastricht zou in 2008 frauderende medewerkers in bescherming hebben genomen, blijkt uit onderzoek van De Limburger, De Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico. Het huidige college van bestuur gaat een onderzoek instellen.

Het zou volgens De Limburger onder anderen gaan om hoogleraar Leon Schurgers. Als onderzoeker nam hij destijds 70 duizend euro aan van een farmaciebedrijf. Ook valt de naam van Cees Vermeer, in die tijd directeur van VitaK BV, een dochteronderneming van de UM. De twee heren zouden samen een waardevol patent zonder medeweten van de UM hebben doorgesluisd naar een eigen bedrijf. De UM deed geen aangifte en het geld hoefde niet te worden terugbetaald, schrijft De Limburger. Sterker nog, Vermeer kreeg een prepensioen en een bonus van ruim 500 duizend euro.

Volgens Vermeer was het “misschien wel fraude, maar ik denk dat het netjes afgehandeld is” en zijn er “geen onoorbare feiten gebeurd ”. Ook Schurgers zegt tegen de krant dat “alles destijds netjes is afgehandeld”. Verder willen beiden niets zeggen.

André Postema, in 2008 lid van het college van bestuur, zegt tegen De Limburger “de affaire Schurgers niet te kennen” en wil verdere vragen niet beantwoorden. De overige leden van het college zijn nooit ingelicht, zeggen ze nu. Het huidige CvB gaat een onderzoek instellen en aan de hand daarvan kijken of er actie ondernomen gaat worden.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)