Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Starten met een gloednieuwe bachelor

Starten met een gloednieuwe bachelor

Photographer:Fotograaf: Observant

Eerstejaars Inkom 2019

En weer een nieuweling uit Hamburg. Toeval of niet, Observant staat net als gisteren opnieuw oog in oog met een eerstejaars uit de Duitse havenstad. Geen European Studies-student deze keer, maar een 19-jarige die voor het avontuur kiest: Digital Society. Een nieuwe bachelor bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen.
Amelie Soares staat voor het studentenservicecentrum op de Ezelmarkt, enveloppe in de hand, druk in de weer met haar telefoon. Ze heeft zojuist haar UM-kaart opgehaald. Straks mengt ze zich weer tussen de andere Inkommers op het sportevenement.
Voorlopig logeert ze bij een vriendin, vertelt ze. Haar flat is pas per 1 september beschikbaar. “Volgende week ga ik mijn spullen ophalen in Hamburg.” De kamerzoektocht heeft zweet en tranen gekost. “Ik had een zomerbaantje in Italië en kon niet zomaar even naar Maastricht komen om een kamer te bezichtigen. Trouwens, dat zou ook niet kunnen vanuit Hamburg.” Dus reageerde ze vooral op oproepen op Facebook, “ik heb vijftig privéberichten gestuurd, misschien wel meer, maar kreeg slechts tien keer (vooral afwijzend) antwoord.” Eén keer was het raak. En dat was genoeg. “Ik werd opgebeld.” Een opluchting. Maar nog even over Italië. Een bijbaantje om Italiaans te leren? Was Nederlands geen beter plan? “Ja, haha, maar ik begrijp dat er cursussen worden gegeven aan de UM. Daar wil ik wel aan meedoen.”
Wat haar studie betreft: de app-groep ‘Digital Society’ bestaat uit welgeteld vijf personen. Ze moet er zelf om lachen. “De meeste studenten die ik heb gesproken, studeren rechten of International Business. Iemand vertelde me dat bij IB zelfs een tweede app-groep is aangemaakt, omdat het maximale aantal leden was bereikt. Dat is zo’n 250.”
Ze tast nog in het duister over haar studie. “Ik weet niet hoeveel mensen er zullen zijn, wat ik kan verwachten. Ik heb wel een experience day bijgewoond en daarna geconcludeerd dat me dit echt iets lijkt. Vooral het brede programma, de inhoud, de vele mogelijkheden (technologie, psychologie, business) en de voertaal Engels spreken me aan.” Klein dingetje dat wel nog geregeld moet worden: haar UM e-mailaccount. “Ik heb geen informatie gehad over de facultaire introductie; medestudenten wel, dus daar gaat iets fout.”

Waarom kozen ze voor Maastricht, wat weten ze al van de stad, vinden ze de Inkom leuk en was het moeilijk om een kamer te vinden? Observant liep rond op de Inkom en vroeg dit en meer aan de eerstejaars.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)