Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Masterstudent maakt muziek van studiestof

Masterstudent maakt muziek van studiestof

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. “Hello! Psychology?” “Yes” “Wonderful” Alle nieuwe psychologiestudenten worden met hetzelfde enthousiasme begroet als ze maandagochtend de Universiteitssingel 40 binnenlopen voor de facultaire introductie. Het openingscollege begint pas om 9.15 uur, maar om 8.00 uur staan de eerste studenten al voor de deur. Afgeleverd door pap en mam, bepakt en bezakt met grote weekendtassen, of zelf op de fiets, zoekend om zich heen kijkend.

Er staat ze dadelijk iets bijzonders te wachten. Tijdens het college zal singer/songwriter Teun Smeets (@enterteunment) het podium betreden. De masterstudent Forensics, Criminology and Law reageerde op de oproep in de FPN-nieuwsbrief waar gevraagd werd om studenten met muzikaal talent. “Ik stuurde een sample mee en die vonden ze leuk.” Wat zijn liedjes uitermate geschikt maakt voor een introductiedag? Smeets haalt zijn inspiratie uit zijn studie.

“Het begon tijdens mijn bachelor psychologie. Ik wilde eigenlijk alleen maar muziek maken en mijn studie raakte op de achtergrond. Ik dacht: hoe ga ik dit doen?” Smeets besloot de studiestof op muziek te zetten. “Ik kan het iedereen aanraden om een eigen studeermethode te ontwikkelen. Het is leuk om te doen en mijn cijfers gingen ook omhoog. Je hoeft ook niet per se muzikaal te zijn. Als je nadenkt over wat er in het liedje moet, kom je tot de kern van de stof. De tekst op muziek zetten en het ritmisch laten kloppen doe ik voor de lol.”

Het leidde tot liedjes als Brain Song, dat hij tijdens het openingscollege voor de bachelors ten gehore brengt. Do we have free will? / Or are we all insane? / Or is it all decided by our brain? De studenten vinden het geweldig. Smeets krijgt het langste applaus van iedereen. Bij zijn tweede lied, EEG, beginnen sommigen het refrein zelfs mee te zingen. How to interpret the EEG / The inverse problem is bothering me / How to interpret the EEG / But the temporal resolution it sounds so good to me.

Smeets maakt overigens ook gewoon muziek. “Mijn stijl zit tussen Michael Prins en Damien Rice in. Meestal begeleid ik mezelf op de piano, soms op de akoestische gitaar. Dit is wat ik het liefste doe. Ik vind onderzoek interessant, maar ik zou nooit alleen onderzoeker willen zijn.”

Wie hem (nog) eens wil horen, moet vrijdag 6 september naar het PAS-festival komen. Daar treedt Teun Smeets op bij de lezing van het TMFI.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)