Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fraude in UM-dochteronderneming VitaK

Fraude in UM-dochteronderneming VitaK

MAASTRICHT. Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht, prof. Leon Schurgers en prof. Cees Vermeer (de laatste inmiddels met emeritaat) zouden zich hebben verrijkt via de universitaire dochteronderneming VitaK. Met dat nieuws pakten De Limburger en De Groene Amsterdammer in samenwerking met platform Investico eind juni breed uit. André Postema, oud-vicevoorzitter van de Universiteit Maastricht, zou van de fraude hebben geweten. Het huidige college van bestuur is naar aanleiding van de publicatie bezig met een feitenonderzoek.

Opgericht in 2001 ontpopte de onderneming VitaK zich onder leiding van biochemicus Cees Vermeer tot een kennis- en researchcentrum op het gebied van vitamine K. Leon Schurgers had stagegelopen bij Vermeer, promoveerde bij hem en werd gezien als zijn beoogd opvolger.

Maar in 2008 kreeg Vermeer hoogte van frauduleuze betalingen aan Schurgers. Die zou op zijn bankrekening 70 duizend euro hebben ontvangen van het Noorse farmaciebedrijf NattoPharma, destijds de grootste klant van VitaK. Er zouden valse facturen zijn gestuurd van een bedrijf dat niet bestaat. Vermeer maakt er in een e-mail aan zijn baas Jan Cobbenhagen, toen directeur van de Universiteit Maastricht Holding, melding van: “Ik weet dat ik Leon eigenlijk onmiddellijk moet ontslaan”, zo valt te lezen in de door De Groene gepubliceerde inhoud. Toch houdt Vermeer zijn kroonprins de hand boven het hoofd. Schurgers wordt niet ontslagen, hij krijgt geen boete en er wordt geen aangifte gedaan. De Groene: “De grootste straf is dat zijn onderzoeker [Schurgers] nooit meer directeur mag worden van VitaK.” Schurgers wordt richting faculteit gedirigeerd. Pas in januari 2011 maakt hij daadwerkelijk die overstap. Op 1 december 2017 wordt hij aan de UM benoemd tot hoogleraar.

Maar het zaakje stinkt nog meer volgens de onderzoeksjournalisten. Er zouden patenten zijn doorgeschoven waar Schurgers later flink aan zou hebben verdiend.
En dan is er nog de bonus van een half miljoen euro aan Vermeer. Die kreeg hij na zijn pensioen; met hulp van de universiteit zou hij het pensioenfonds om de tuin hebben geleid.
De Groene schrijft dat meerdere medewerkers van VitaK meldingen maakten bij het huidige college van bestuur en de raad van toezicht. Het college zou de klachten van de hand hebben gewezen. De eerste meldingen zijn volgens woordvoerder Gert van Doorn een jaar geleden gedaan, antwoordt hij nu op vragen van Observant.

De zaak wordt op dit moment onderzocht. Het college van bestuur zal na “analyse” en eventueel eigen aanvullend onderzoek met een “duidelijke mening” naar buiten komen, aldus Van Doorn. Wanneer dat zal zijn, kan hij niet zeggen.
VitaK is op 23 oktober 2018, elf dagen na de inauguratie van Schurgers als hoogleraar, failliet verklaard.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-02-19: Bert Albonda
wat blijft er nog over van de publicaties van de hoogleraren en hun samenwerking met hooleraren van de Aken Universiteit ?
2020-03-10: Bert Albonda
De beide hoogleraren zijn ook niet de ontdekkers van het MatrixGla Proteine dat was Price.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)