Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Voornemens

Voornemens

Medewerkerscolumn

Waar iedereen met Nieuwjaar voornemens maakt en deze aan de nieuwjaarsborrel vaak al weer breekt met een bitterbal of een biertje, is ook de start van het academisch jaar een typisch moment waarop de academische gemeenschap na een verfrissende vakantie vrolijk vooruitblikt op de onderwijs- en onderzoekstaken. Minder koffie, efficiënter vergaderen, minder schermtijd, eindelijk de agenda eens op orde houden, minder vloeken op Epass of Blackboard en toch eens echt gaan zitten voor die grote schrijfklus. Ik heb ze deze week al voorbij horen komen op de gang.

Nu de dampen van de INKOM net zijn opgetrokken, moest ik terugdenken aan mijn eigen goede voornemens toen ik na drie keer loten eindelijk aan de geneeskundeopleiding mocht beginnen. Bij de start van mijn studie wist ik twee dingen zeker: ik wilde geen huisarts worden, en geen onderzoek doen. Die voornemens zijn beide mislukt… En ik wens elke student die deze week aan onze universiteit is begonnen hetzelfde toe: durf je beroepsvoornemens gerust los te laten, aan de UM is meer te ontdekken dan je kunt overzien.

Voornemens zijn als slogans van bedrijven: ze zeggen niet waar het bedrijf goed in is, maar waar het bedrijf goed in wil zijn. Dat plaatst ‘It just tastes better’ van Burger King, ‘Heerlijk, Helder, Heineken’ of ‘HEMA, de normaalste zaak van de wereld’ dan weer in een aardig perspectief. Want hoe kan een winkel die gordijnen, onderbroeken, tompoucen én rookworsten verkoopt nu ooit de normaalste zaak van de wereld zijn?

September is in ieder geval een veel beter moment voor goede voornemens dan januari. Van alle voornemens in januari – vaak gemaakt in een verkrampt en overbelast brein door alle kerstboodschappen en dreigende deadlines - haalt 10 procent het tot december.

In september is net de vakantie achter de rug, en die doorbreekt routines en geeft tijd om te dagdromen. In die relatieve rust ontstaat er ruimte voor inspiratie, en frisse moed om het anders te doen. Lijkt me logisch dat de slaagkans van voornemens daarmee aanzienlijk toeneemt. Dus als je komende maandag bij de opening van het academisch jaar goede voornemens (of slogans) hoort langskomen, bedenk dan dat de slaagkans in ieder geval hoger ligt dan de voornemens in de donkere dagen na nieuwjaar.

Mijn slogan voor dit academisch jaar? Ik neem me voor om minder voornemens te maken…

Jochen Cals is hoogleraar huisartsgeneeskunde en huisarts in Sittard

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)