Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De eerste lichting wordt “verwend als baby’s”

De eerste lichting wordt “verwend als baby’s”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Brandnieuwe bachelor Digital Society

MAASTRICHT. ​Er verschijnen twee cavia’s op het scherm in de Turnzaal. “Jullie zijn onze guinea pigs, of zoals ze in het Nederlands zeggen: proefkonijnen”, vertelt Sally Wyatt, programmadirecteur van de nieuwe bachelor Digital Society van de faculteit Arts and Social Sciences. “Soms hebben proefkonijnen het zwaar en gaan ze dood.” De Turnzaal barst in lachen uit. “Maar dat gaan we jullie niet aandoen”, grinnikt Wyatt. Integendeel, verkondigde decaan Sophie Vanhoonacker al tien minuten eerder. “Jullie zijn onze eerste lichting en zullen worden verwend als baby’s.”

De sfeer zit er meteen goed in, afgelopen donderdag tijdens de facultaire introductie van Digital Society, de derde bachelor (met Arts &Culture en European Studies) van Fasos. Het is een interdisciplinaire opleiding die antwoord wil geven op allerlei ethische, politieke, culturele en sociale kwesties die opdoemen als gevolg van de steeds verder digitaliserende maatschappij.  Geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en technische vakken spelen een grote rol.

Zo’n zestig tot zeventig eerstejaars (twintig verschillende nationaliteiten) geven deze middag acte de présence, maar het uiteindelijke aantal inschrijvingen staat nog niet vast. “We hebben zes onderwijsgroepen van vijftien studenten ingeroosterd, of die ook allemaal vollopen is afwachten”, klinkt het.

De uit Rome afkomstige Clementina Rolando (18) zal er zeker bij zijn. In eerste instantie dacht ze aan European Studies (ES), maar dat veranderde toen ze Digital Society (DS) ontdekte. “We leven in een digitale eeuw. Dit is een mooi curriculum dat gaat over de toekomst.” Ze kent Maastricht al - “I love the city”- , door een vriendin die hier Arts & Culture studeert. Ook uit Rome.

Joel Guiness (22) uit Berlijn switchte op het laatste moment van ES naar DS. “Ik had me al ingeschreven, maar stuitte toen op DS. Ik dacht meteen: dit is mijn studie.” Hij studeerde al twee semesters film in Denemarken en drie semesters computerwetenschappen in Duitsland. “Ik zag mezelf uiteindelijk niet acht uur per dag algoritmes ontwikkelen, codes ontcijferen en software maken. Al zal die kennis hier wel van pas komen.” Hem trekt het interdisciplinaire van DS: de combinatie van technologie, maatschappelijke impact, morele vragen, creativiteit. “Zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen als klimaatverandering en armoede.” Om te vervolgen: “Technologie maakt het leven vaak makkelijker, zeker in praktisch opzicht, maar het verhoogt niet noodzakelijk de kwaliteit van leven en het geluk van mensen. Ik zou graag die twee met elkaar verbinden.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)