Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Je moet je bij ieder agendapunt afvragen: waarom zou dit niet openbaar kunnen zijn?”

“Je moet je bij ieder agendapunt afvragen: waarom zou dit niet openbaar kunnen zijn?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Historicus Amanda Kluveld nieuwe voorzitter universiteitsraad

MAASTRICHT. Twee jaar lang zat dr. Amanda Kluveld de faculteitsraad van Arts and Social Sciences voor. Per 1 september is de Maastrichtse historicus de nieuwe voorzitter van de universiteitsraad. Ze is een grote voorstander van openheid en geeft raadsleden graag de ruimte.

Amanda Kluveld volgt Jonathan van Tilburg op, die in maart van dit jaar gedwongen opstapte vanwege een “verschil van mening over interne aangelegenheden”. Ze studeerde maatschappijgeschiedenis in Rotterdam, promoveerde in Maastricht, werkte vervolgens in Utrecht en Amsterdam. Sinds tien jaar is ze weer terug aan de UM.

Kluveld is al sinds 1998 actief in de medezeggenschap, niet alleen in Maastricht, maar ook aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek. Bij die laatste was ze ook voorzitter van de U-raad. “Ik neem me weleens voor om me volledig op mijn onderzoek te richten, maar het lukt me nooit. Ik geloof in de academische gemeenschap en vind het belangrijk om daar een steentje aan bij te dragen.” En ja, ze weet dat de medezeggenschap bij veel collega’s geen prioriteit heeft.  “Het imago is niet goed, de opkomst tijdens verkiezingen is laag. Maar het creëert het draagvlak voor beslissingen en strategische keuzes. En een raad hoeft geen last te zijn voor een bestuur, het kan juist ook een voordeel zijn om van gedachten te wisselen, kritische vragen te moeten beantwoorden, te weten wat er leeft.”

Anders dan de afgelopen twee jaar bij Fasos (ze is weer verkozen als raadslid, maar geeft haar zetel door), is Kluveld nu een technisch voorzitter. “Ik ben geen raadslid, heb geen stemrecht.” Lachend: “Dus inderdaad, mijn mening doet er niet toe. Ik wil de raad ondersteunen zodat hij op niveau kan opereren en besluiten kan nemen waar men achter staat. En ik hoop meer bekendheid aan het werk van de universiteitsraad te geven. Hoe weet ik nu nog niet. Ideeën zijn welkom.”

Kluveld vindt het belangrijk dat de deuren van de raad zoveel mogelijk openblijven. In de F-raad van Fasos stond onder haar voorzitterschap zelden iets op de vertrouwelijke agenda. “Je moet je bij ieder agendapunt afvragen: waarom zou dit niet openbaar kunnen zijn? Dat is mijn leidraad. Alleen als het echt niet anders kan, wordt een onderwerp vertrouwelijk behandeld. Ik geloof niet dat Sophie (decaan Fasos, red.) het de afgelopen jaren moeilijker heeft gehad dan haar collega’s elders binnen de UM.”

Ze is gewend om raadsleden - “Ik hoor in de wandelgangen dat de U-raadsleden goed geïnformeerd en gedreven zijn” - veel ruimte te geven om hun visie te ventileren. “Ik denk dat het soms nodig is dat mensen hun punt nog een keer kunnen herhalen. Het is belangrijk dat ze gehoord worden, al houd ik wel de tijd in de gaten. Maar uiteindelijk kom je zo soms toch tot consensus of is in ieder geval de frustratie minder. In dit opzicht ben ik misschien een softie. Dat betekent niet dat ik de confrontatie niet aanga, maar dat doe ik zo spaarzaam mogelijk. Dat is bovendien veel effectiever.”

Het overleg met het college van bestuur ziet ze met vertrouwen tegemoet. De kennismaking verliep soepel. “Uiteraard zal ik laten weten als ik een andere opvatting heb. Ik vermoed dat het college het juist eigenaardig zou vinden als ik mijn mond zou houden.”

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)