Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Het mooie van zo’n groot bedrag is dat we én experimenteel én klinisch onderzoek kunnen doen”

Zwaartekrachtsubsidie van bijna 20 miljoen naar UM

MAASTRICHT. Bijna twintig miljoen heeft het consortium onder leiding van prof. Anita Jansen, decaan van de faculteit psychologie en neurowetenschap, binnengehaald via het Zwaartekrachtprogramma. Daarmee is het een van de grotere subsidies die de Universiteit Maastricht ooit heeft gekregen. Met het geld gaat men een nieuw model van psychische aandoeningen verder ontwikkelen en onderzoeken. Voor Jansen betekent het ook dat ze afscheid neemt als decaan. “Dat moet, het zijn twee fulltimebanen.”

Het idee achter het model is dat een psychische stoornis een serie van symptomen is, symptomen die elkaar opvolgen en beïnvloeden. “Wij willen die dynamische netwerken van symptomen in kaart brengen en manipuleren”, zegt Jansen. “Hoe ontstaan ze, hoe veranderbaar zijn ze, hoe beïnvloeden de symptomen elkaar en nog veel meer van dit soort vragen.”

Het netwerkmodel van psychische stoornissen werd al eerder ontwikkeld door leden van Jansens consortium en met deze subsidie zal het model verder ontwikkeld en getoetst worden. “Lukt het ons bijvoorbeeld om die netwerken van symptomen te manipuleren? Kun je daar vroege signalen in zien, voorspellers of iemand ziek gaat worden?” Ook gaat men voor het eerst behandelingen gebaseerd op deze theorie testen. “Dat is het mooie van zo’n groot bedrag. We hebben nu de mogelijkheid om én experimenteel én klinisch onderzoek te doen.”

Het is niet de eerste keer dat Jansen en collega's een Zwaartekrachtsubsidie binnen probeerden te halen. In de vorige ronde, in 2016, deden ze ook een poging, met hetzelfde onderzoeksvoorstel. “De inhoud was deze keer veel consistenter. En we hebben veel aandacht besteed aan het zo goed mogelijk verwoorden van wat we willen.”

Het afscheid als decaan is bitterzoet. “Ik kijk er erg naar uit om weer onderzoek te doen, maar decaan zijn is ook heel inspirerend en uiterst leerzaam. Mijn termijn loopt tot juni 2020. Maar zodra de benoemingsadviescommissie een goede opvolger vindt, daar ga ik natuurlijk niet over, geef ik het stokje door.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)