Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Pleerikelen

Splinters: Pleerikelen

Pleerikelen

Een tip van een bezorgde FHML-medewerker belandt voor de zomer op de digitale deurmat van Observant: “Kijk eens naar het WC-papierbeleid van de UM. Hier op de afdeling liggen er dagelijks bijna volle rollen toiletpapier bij het afval. Dat lijkt me niet passen in het Think Green-beleid van de universiteit. Misschien leuk om aandacht aan te geven.” Moeilijk te geloven, maar bijgevoegd aan de e-mail zit een foto met het bewijs (zie hiernaast).
Navraag bij Facility Services leert dat het hier gaat om ‘jumborollen’ (een extra grote rol toiletpapier), waarvan de UM afscheid heeft genomen. Jolanda Kemp van contractmanagement: “Als deze nog een duimlengte hadden, werden de rollen vervangen om te voorkomen dat een toilet zonder kwam te zitten. Op dit moment hebben we de toiletten voorzien van een dubbele ‘compactrol’. Twee rollen naast elkaar zodat medewerkers van het Rapid Response Team (een team van participatiewetmedewerkers) of de schoonmaak alleen nog maar de lege rol hoeft te verwisselen. Op deze manier voorkomen we het weggooien van halve rollen toiletpapier.” Probleem opgelost.

 

M:OED-toestanden

Jonge partijen hebben het zwaar in de Nederlandse politiek. Waar een gevestigde partij als de VVD zich rel na rel kan veroorloven, levert gedoe nieuwe partijen vaak onherstelbare schade op. Het is alweer even geleden, maar de teloorgang van de LPF (Lijst Pim Fortuyn) is daar het bekendste voorbeeld van. ‘LPF-toestanden’ is in politiek Den Haag een welbekend begrip voor geruzie en gedonder.
In de Maastrichtse politiek kan de laatste twee maanden gesproken worden van M:OED-toestanden. De gelijknamige partij won bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen verrassend twee zetels, maar is ze in twee maanden beide verloren.

Halverwege juni stapte raadslid Simona Maassen met haar zetel uit de partij vanwege botsende visies met fractievoorzitter Alexander Lurvink. Die laatste koos daarna voor een nieuwe aanpak. Hij wilde stoppen met zijn werk voor de raad en alleen nog burgerinitiatieven ondersteunen, meldt De Limburger. De partij was het daar niet mee eens en floot Lurvink terug. De ledenvergadering royeerde de fractievoorzitter, die zijn zetel weigerde terug te geven aan de partij. De stem van veel studenten gaat daarmee verloren.


Ode aan de wat ook weer?

Het is een mooie traditie: het einde van de academische openingsceremonie wordt al jaren opgeluisterd door een speciale versie van Ode an die Freude, van Beethoven. Ook wel bekend als Alle Menschen werden Brüder. Hoe speciaal die versie is hangt geheel af van de musici die voor die dag zijn ingehuurd. Toen Marike Jager een aantal jaren geleden met een stevige gitaarvariant Beethoven op scherp zette, klonk dat weer heel anders dan de klassieke vertolking door een Russische pianiste een paar afleveringen eerder. Vorig jaar, bij de opening in het Mecc, was eurocommissaris Frans Timmermans hoofdgast. Toen leek het er even op dat dit ‘Europese volkslied’ definitief de staat van heiligheid bereikt had: zodra de eerste (toen soft-jazz) klanken de zaal in gleden stond Timmermans op. Waarop de hem omringende vips de een na de ander aarzelend zijn voorbeeld volgden. Want tja, de speciale gast laat je natuurlijk niet in z’n eentje staan.

Maandag, de ceremonie is weer terug in het nu verbouwde Vrijthoftheater, bleek dat dit een eenmalige vertoning was geweest. Iedereen bleef doodgemoedereerd zitten. Dat kan ook aan de muziek hebben gelegen. De vierkoppige formatie conservatoriumstudenten die volgens de aankondiging aan elektronische jazz deden en die eerder de stoet van hoogleraren onder intrigerende piep- en kraakgeluiden de zaal had binnengehaald, bracht nu een zo vermoeide versie van het Ode an die Freude ten gehore dat de Freude ver te zoeken was. Mocht de Europese Unie ooit komen te overlijden, dan kan deze opname straffeloos over alle zenders worden afgespeeld.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)