Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De teleurgestelde ENCI-directeur

De teleurgestelde ENCI-directeur

Photographer:Fotograaf: Observant

Het allereerste nummer van Observant, dat verscheen dus op 6 oktober 1980. Oktober! Het academisch jaar was toen echt al even bezig Maar ja, het was een maandblad en bovendien zat in de aanloop van alles tegen, schrijft Jacques Herraets, de eerste hoofdredacteur, in het allereerste artikel, ‘van de redaktie’. Hoofdredacteur, o nee, zo mocht dat toen nog niet heten. Hij was als beroepsjournalist vooral ingehuurd als ‘begeleider’ van de voor het overige geheel uit vrijwilligers bestaande redactie. Want de voorganger van Observant, Maffius, werd al jaren volgeschreven door medewerkers (en studenten) van de universiteit, de Rijksuniversiteit Limburg, in de wandeling vaak RUL genoemd. Maffius was een soort gestencild (niemand weet nu nog wat dat is) schoolblad.  Het was tijd voor enige professionalisering en voilà, hier lag nu het eerste nummer. Van het blad met die inmiddels vertrouwde naam. Over die naam hebben ze toen “twee lange vergaderingen” gebakkeleid. Een optie: Cosa Nostra, maar ook bRULboei. Ja, ook toen al hield men van flauwiteiten met de afkorting, zoals tegenwoordig de letters UM in allerlei subnamen verschijnen. Maar het werd Observant, omdat het een lekkere krantennaam was (zie onder meer de Observer), omdat die rare heuvel met uitzicht over de stad Maastricht zo heet, en vooral hierom: “Observanten vormden een afscheidingsbeweging onder de Franciscaner en Carmelieter monniken, die vonden dat hun medebroeders te ver van de rechte regel afweken. Dat is de betekenis waar de redaktie (sic) het meest aan hecht.”

Let wel, de redactie, dat waren dus universitaire medewerkers; ze waren of werden later docent, hoogleraar, directeur. Die zo hun opvattingen hadden over de toekomst van dit embryonale universiteitje. Want daar werd duchtig over gedebatteerd en openlijk geruzied, en dat kwam dus allemaal zeer levendig terug in de kolommen van dit blad. Een ‘informatie- en opinieblad’; inderdaad, en aan opinies was geen gebrek.

Aan relletjes evenmin. Het allereerste stukje in het allereerste nummer was al meteen voer voor het allereerste relletje. Het stuk ‘van de redaktie’ eindigde met de passage over de naamgeving, en dat er die heuvel was, ‘d’n Observant’. Een kunstmatige heuvel, hier omschreven als “de puinhoop die de ENCI heeft achtergelaten na de verwoesting van een stuk natuur”.

Dat schoot de directie van de ENCI dus in het verkeerde keelgat. Te meer omdat diezelfde directie kort daarvoor door een van de redactieleden beleefd was gevraagd of men er bezwaar tegen had als het universiteitsblad dezelfde naam als de ENCI-heuvel zou krijgen. En daar hadden ze welwillend op gereageerd: geen bezwaar. Vervolgens worden ze afgezeken in het eerste nummer. Vandaar de ingezonden brief in nummer 2, een maand later, van een teleurgestelde W.J. de Haas, directeur. Hij eindigt met: “Wij hopen dat deze ongenuanceerde uitspraak, die geen blijk geeft van kennis van zaken, geen voorbeeld is voor de kwaliteit van de toekomstige nummers van uw blad.”

 

Meer lezen: https://bit.ly/2kcNMZ6

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)