Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over de pijn en glorie van het leven

Over de pijn en glorie van het leven

Film: Dolor Y Gloria

Het verhaal: Regisseur Salvador Mallo (Antonio Banderas) zit in een artistieke impasse en wordt geplaagd door ouderdomskwaaltjes. Hij heeft zich al lang niet meer in het openbaar vertoond, maar laat zich door het filmmuseum overhalen om een voorstelling van een gerestaureerde versie van Sabor, een van zijn vroege films, bij te wonen. Dit zet een reeks bijzondere gebeurtenissen in gang. Mallo probeert zich te verzoenen met een acteur waarmee hij al jarenlang gebrouilleerd is, ontmoet onverwacht een oude liefde en denkt terug aan zijn kindertijd, zijn eerste homoseksuele ervaring en de complexe relatie met zijn moeder (Penélope Cruz). Zo wordt Mallo gedwongen de balans van zijn leven op te maken.

Viva La Vida, Y Viva Pedro:

- De Spaanse grootmeester Pedro Almodóvar leek het voorbije decennium uitgefilmd. Zijn films na Todo Sobre Mi Madre (1999) en Hable Con Ella (2002) waren vooral opgetrokken uit métier, maar inspiratie en bezieling waren ver te zoeken. Nu hij op een leeftijd is gekomen dat de dood niet langer een abstract gegeven is – Almodóvar mag binnenkort 70 kaarsjes uitblazen – richt de man zich nog één keer op voor een overweldigend intiem, weemoedig en persoonlijk meesterwerk. Want die Salvador Mallo, dat is natuurlijk Almodóvar zelf. Het appartement van Mallo staat en hangt zelfs vol met meubels en schilderijen van de regisseur. Uit zijn persoonlijke herinneringen puurt hij zijn mooiste film ooit, een film die door critici veelvuldig is vergeleken met Otto E Mezzo (1963) van Fellini en die de vergelijking met die filmklassieker zowaar kan doorstaan.

- Antonio Banderas – tijdens het filmfestival in Cannes onderscheiden met de Prijs voor Beste Acteur – is ronduit magnifiek als het fragiele alter ego van Almodóvar. Zo mooi en kwetsbaar zagen we Banderas nog nooit: waarom heeft deze geweldenaar zijn tijd in hemelsnaam verdaan met Spy Kids en Zorro?

Meer Dolor dan Gloria:

- Een film als Dolor Y Gloria kun je alleen maar maken in de herfst van je leven, als je hebt getreurd om gestorven dierbaren, vriendschappen hebt verwaarloosd en relaties op de klippen hebt laten lopen. Je hoeft gelukkig niet 70 jaar oud te zijn om van Dolor Y Gloria te genieten, maar het helpt wel, want dit is bij uitstek een film die de dialoog zoekt met de levenservaring van de kijker. Mocht je er als twintigjarige niet veel mee kunnen, kijk hem dan over dertig jaar nog eens.

Het salomonsoordeel: Het is niet de tijd die alle wonden heelt, maar de cinema. Dank je voor deze film, Pedro.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)