Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Grappen over de oorlog, daar heb ik moeite mee”

“Grappen over de oorlog, daar heb ik moeite mee”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Studenten over 75 jaar bevrijding Limburg

Het is 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd. Op 13 september 1944 reed het Amerikaanse leger Maastricht binnen, iets wat uitgebreid gevierd werd afgelopen weekend met onder andere een Ticker Tape Parade om de bevrijders te huldigen. Leeft de bevrijding nog onder studenten? Vinden ze het belangrijk om te herdenken en te vieren of is het vooral een gebeurtenis uit de geschiedenisboeken?

Maud Kurvers, masterstudent Public Policy and Human Development, voelt de naweeën van de Tweede Wereldoorlog nog iedere dag. Haar opa van moederszijde werd als verzetsstrijder in Overveen in 1943 opgepakt. Hij zat eerst gevangen in kamp Vught en werd later naar Dachau gebracht, wat hij ternauwernood overleefde. Na ongeveer acht maanden gevangenschap werd hij daar in april ’45 bevrijd.

“Hij is door zijn ervaringen diepreligieus geworden, was fanatiek katholiek. Dat heeft een enorme impact gehad op het leven van zijn kinderen. Zij mochten bijvoorbeeld niet met iemand thuiskomen die niet katholiek was.” Met de oudste vier bespreekt hij zijn verleden niet. “In die tijd – begin jaren 60 – werd er op scholen en überhaupt in de maatschappij nog weinig over gepraat.”

Dat is anders voor de jongste twee kinderen, waaronder Kurvers’ moeder, die als nakomertje zestien jaar scheelt met de oudste. “Iedereen in de familie zegt ook: zij hebben een andere vader gehad.” Minder streng, iets opener. Maar het bleef moeilijk. “Er is een tweedeling in de familie; ze gaan hier anders mee om. Sommigen, zoals mijn moeder, vinden het emotioneel te zwaar. Zij weten weinig over wat er toen gebeurd is en praten er niet over. Eén oom heeft het juist op zich genomen om er zoveel mogelijk over te weten te komen. Hij heeft hele archieven opgebouwd en organiseert ieder jaar een herdenking bij Dachau waar een klein deel van de familie naartoe gaat.”

Kurvers deed zelf onderzoek naar haar opa tijdens haar bachelor cultuurwetenschappen. “Ik ben nieuwsgierig, maar wilde ook iets terugdoen, de strijders van toen eren. Ik ben altijd erg aangedaan door de verhalen. De oorlog heeft nog steeds een emotionele lading voor mij. Grappen daarover vind ik moeilijk. Ik ga ook nooit naar bevrijdingsfeesten.”

Herdenken daarentegen is voor Kurvers heel belangrijk. “Op 4 mei zorg ik dat ik thuis ben. Dat is echt een gezinsmoment.”

Overwinnaars

De Russische Egor Avdeev, tweedejaars European Studies, kijkt terug op de Tweede Wereldoorlog vanuit een ander perspectief. De Sovjet-Unie hoorde immers bij de geallieerden en werd dus niet bevrijd, maar was zelf de bevrijder. “Dat vieren we op 9 mei, overwinningsdag.”

Zijn beide opa’s vochten in de oorlog, één liet er zelfs het leven. “Mijn moeder heeft me over hem verteld. We hebben zijn medailles thuis, eentje is een heel belangrijke.” Zijn andere opa was de chauffeur van een Russische generaal. “Ook hij is voor mijn geboorte overleden, dus ik heb er nooit met hem over gepraat, maar blijkbaar was hij in Berlijn toen de oorlog eindigde.”

Herdenken vindt hij belangrijk. “De gevolgen van de oorlog zijn nog steeds merkbaar, het heeft mede bepaalt hoe landen in Europa zich hebben ontwikkeld. Uiteindelijk is het nog niet zo lang geleden. Ik denk dat om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt het van groot belang is dat we blijven herinneren.”

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)