Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Extra bezuinigingen: “schadelijk” en “een belemmering”

Extra bezuinigingen: “schadelijk” en “een belemmering”

Photographer:Fotograaf: Rijksoverheid/ minister Van Engelshoven

Zachte landing plan-Van Rijn blijft uit op Prinsjesdag

MAASTRICHT/NEDERLAND. Op Prinsjesdag, afgelopen dinsdag, presenteerde het kabinet de begroting voor komend jaar. Het hoger onderwijs krijgt het voor z’n kiezen: er moet nog eens extra bezuinigd worden. Dit komt bovenop de desastreuze plannen uit het advies van de commissie-Van Rijn. Die wil dat er geld van algemene universiteiten naar technische wordt overgeheveld.

Het Maastrichtse college van bestuur is teleurgesteld en herkent zich in de woorden van VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg die het “schadelijk en moeilijk te begrijpen” vindt “om juist in deze tijd een extra bezuiniging op hoger onderwijs aan te kondigen”. Het gaat om een bedrag dat zal oplopen tot €226 miljoen, dit vanwege het niet doorgaan van de renteverhoging op studieschulden. Oud-studenten met een gemiddelde lening van 21 duizend euro en een bovenmodaal inkomen zouden zo’n twaalf euro per maand meer rente moeten gaan betalen. Maar minister Van Engelshoven van Onderwijs trok het wetsvoorstel in juni in nadat bleek dat het op een ‘nee’ afstevende in de Eerste Kamer.

Studentenvakbond LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg vinden dat het kabinet “verstoppertje speelt met studenten” door te schuiven met de post van €226 miljoen.

Het sprankje hoop op investeringen dat de Onderwijsminister onlangs gaf bij de opening van het academisch jaar in Leiden, is vervlogen. Zij zei toen: “U begrijpt dat ik hier niet vooruit mag lopen op Prinsjesdag, en u moet vooral niet alles geloven wat in de krant staat, maar weet dat het kabinet scherp op het netvlies heeft staan hoe cruciaal wetenschap en innovatie zijn voor onze toekomst.” Waarschijnlijk doelde zij op de gepresenteerde plannen voor een investeringsfonds dat gericht is op kennisontwikkeling. De invulling is echter nog ongewis.

In de media klinken verontruste reacties. De twee vakbonden AOb en FNV zijn “ongelooflijk zwaar teleurgesteld” en volgens de LSVb “snakt” het hoger onderwijs naar investeringen, maar laat het kabinet “de sector in de kou”.
Het Maastrichtse college van bestuur spreekt in een reactie van “een belemmering op haar budget” om met “onderwijs, onderzoek en valorisatie de maatschappelijke rol voor de regio en daarbuiten optimaal invulling te geven”. Daarmee doelt het college onder andere op de Brightlands campussen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)