Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Balanstrutje

Splinters: Balanstrutje

Balanstrutje

“Heb net de kinderen op school gedropt, wat boodschappen gedaan voor mijn werk, pak nu nog even een half uurtje voor mijn studie en realiseerde me opeens: ik ben een #balanstrutje…”
Elske Doets, Zakenvrouw van het Jaar 2017, schoof vorige week aan bij De Wereld Draait Door naar aanleiding van het voorstel van D66 om een vrouwenquotum voor topfuncties in het bedrijfsleven in te voeren. Ze liet een bom vallen met haar opmerking over balanstrutjes. “Dat zijn Nederlandse vrouwen die geen keuze willen maken.” Vrouwen die naar yoga gaan, een leuke dochter, vrouw en moeder willen zijn, leuk willen koken en dan ook nog een baantje hebben: “daar word je geen minister-president mee. Je zult toch moeten excelleren.”

De twittermania barstte los. “Waarom het woord ‘balanstrutjes’ kiezen in deze discussie?? Volg vooral je eigen pad/hart. Ik ben blij dat ik mijn werk kan doen en er daarnaast moeders (en vaders) zijn die kiezen meer thuis te zijn en bijv. op de basisschool van mijn dochter mee willen helpen. #waardeer elkaar!” Aldus onze eigen rector Rianne Letschert.
Anderen zeggen het minder subtiel: “Ik denk dat ik het fragment nu vier keer bekeken heb en elke keer riep ik ‘God ver domme’ bij het woord #balanstrutje. What the flying fuck is dit @dwdd?”
En het zijn lang niet alleen vrouwen die ‘aanslaan’: “Wat is de mannelijke tegenhanger van #balanstrutje? #balansklojo? Dat zou een goede classificatie van mijzelf zijn (parttime werk, kinderen, geen yoga, wel squash, plus nog wat andere hobbies). Maar goed, ik word inderdaad geen MP. Ben ook liever bijz. hoogleraar #gronings ;).
De Zakenvrouw van het Jaar 2017 heeft al één klant minder: “Ik ga geen camper meer huren bij bitch Doets.”

 

Make Maastricht great again

De banden tussen Brussel en de Universiteit Maastricht waren al verre van losjes. Frans Timmermans, opnieuw eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en de nieuwe portefeuillehouder Klimaat, is immers eredoctor van de UM sinds 2014 en een graag geziene spreker hier in de stad. Nu blijkt dat de oud-masterstudent European Studies (afgestudeerd in 2013) en tot voor kort minister van Economie en Innovatie in Litouwen, Virginijus Sinkevičius, een van Timmermans’ collega’s wordt. Met zijn 28 jaar de jongste Eurocommissaris ooit. Zijn bevoegdheid ligt niet bij onderwijs, maar bij Milieu en Oceanen, een thema dat hem aan het hart zal liggen, want hij is lid van de groene partij, de ‘Unie van Boeren en Groenen’ in zijn land. Hij is de absolute trots van zijn partij, schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Om te vervolgen: “Volgens online nieuwsmedium Politico heeft Sinkevičius een ‘Make America Great Again’-petje in zijn bureauschuif liggen, hét accessoire bij uitstek van de Amerikaanse president Donald Trump.” Of hij ermee dweept, of dat het ironisch bedoeld is, blijft onduidelijk.

Misschien moet de UM hem een nieuw petje sturen: Make Maastricht great again. En dan vooral ‘de geest van 1992’.

 

Ig Nobelprijs voor UM-promovendus

Pizza is gezond, beschermt onder meer tegen darmkanker, maar alleen in Italië. Deze bevinding bleek vorige week goed voor een Ig Nobelprijs. De winnaar is de Maastrichtse buitenpromovendus Silvano Gallus, onderzoeker in Milaan. Dat pizza gezond was, ontdekte hij overigens vijftien jaar geleden. “Nu is hij met heel andere dingen bezig”, zegt promotor prof Piet van den Brandt. “Hij doet hier promotieonderzoek naar de e-sigaret.”

Hoe is het om promotor te zijn van een onderzoeker die de Ig Nobelprijs wint? “Heel apart”, zegt Van den Brandt. “Ik was compleet verrast. Silvano was afgelopen zomer al gepolst door de organisatie. Ik dacht eerst dat het een soort nominatie was, maar nee. Ik kan me niet herinneren dat epidemiologisch onderzoek ooit bekroond is met een Nobelprijs, terwijl er wel belangrijke ontdekkingen zijn gedaan. Ook zijn er geen of Ig Nobelprijzen uitgereikt aan epidemiologen, denk ik.”

Zou hij zelf de prijs willen krijgen? “Ik zou niet bang zijn om hem te ontvangen. Het is een prijs waar je eerst om moet lachen, maar die je later aan het denken zet. Er zit toch een interessant idee achter. Het is niet bedoeld om wetenschappers belachelijk te maken.”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)