Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Klokhuis Wetenschapsprijs: Hersenen in je buik

Klokhuis Wetenschapsprijs: Hersenen in je buik

Photographer:Fotograaf: Archief Melotte

De Universiteit Maastricht heeft een nominatie binnen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs: Veerle Melotte, universitair hoofddocent bij pathologie, met haar studie ‘Hersenen in je buik’. 

Het begon jaren geleden toen zij een gen ontdekte dat geschikt bleek als biomarker (signaal) voor dikke darmkanker: het NDRG4. Dit bevindt zich in het zenuwstelsel in de spierlaag van de darmen. “In ons tweede brein”, zegt Melotte. Wat een ‘moderne’ benaming is voor het enterisch zenuwstelsel. Daarin communiceren tweehonderd miljoen neuronen met allerlei cellen door boodschappen over te brengen, van de toevoer van bloed bijvoorbeeld tot het samentrekken van de darm. En neuronen zijn belangrijk in de ontwikkeling van kanker. Melotte en haar collega’s onderzoeken nu hoe die neuronen uit dat tweede brein met een darmtumor praten en wat de rol daarin is van het NDRG4-gen.
De Klokhuis Wetenschapsprijs is een jaarlijkse prijs waarbij kinderen van 9 tot 12 jaar mogen kiezen wat zij het meest interessante onderzoek van Nederland vinden. Van de bijna zestig inzendingen zijn er tien gekozen. Aan het winnende onderzoek wordt een aflevering van Het Klokhuis gewijd. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 6 november. ‘Concurrenten’ van Melotte, van andere universiteiten, onderzoeken of spuug helpt bij brandwonden, hoe kinderen leven in een asielzoekerscentrum of wat de geur van poep betekent voor het opsporen van darmziektes bij kinderen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)