Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Dronken studenten

Splinters: Dronken studenten

Splinters

Dronken studenten en schoolgaande kinderen

De cafés in Leuven moeten vroeger dicht. Dat vindt Luc Sels, rector van de Katholieke Universiteit Leuven. De horeca bepaalt daar zelf hoe laat de deur op slot gaat. Vorige week donderdagochtend liep hij om 8.15 uur over de Oude Markt, waar de meeste kroegen zich bevinden, en schrok zich een hoedje. Aan de ene kant van het plein lagen dronken mensen – of het om studenten ging, weet de rector niet – voor de deur van een café dat nog(steeds) open was, en aan de andere kant fietsten schoolgaande kinderen. “Dat die zoiets moeten zien, dat gaat voor mij écht een stap te ver”, zei de rector tegen Het Nieuwsblad.
De Leuvense burgemeester is blij met het pleidooi van Sels. Hij wil dat cafés zorgen dat terrassen opgeruimd zijn en dat er niemand meer buiten staat als de kinderen naar school gaan. Houdt de horeca zich daar niet aan, dan “riskeren ze een sluitingsuur”, aldus de burgemeester.

 

Miljoenenclaim bij Erasmus Universiteit Rotterdam

Met een beetje pech, moet de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) diep in de buidel tasten. Ongeveer 140 afgestudeerden betaalden de afgelopen jaren bijna 30 duizend euro te veel collegegeld voor de tweejarige deeltijdopleiding bedrijfskunde, speciaal voor jonge professionals. De universiteit vroeg 34 duizend euro voor deze opleiding, maar omdat die wordt gefinancierd door de overheid, mag het collegegeld volgens de wet niet hoger zijn dan 2060 euro per jaar.
De ‘fout’ kwam aan het licht in een rapport van de Onderwijsinspectie van afgelopen april. Verschillende alumni klopten daarna bij de EUR aan voor compensatie. Voor studenten die in 2016, 2017 en 2018 met de opleiding startten, is er een coulanceregeling. Zij kunnen de helft terugkrijgen, als zij afzien van de rest. Alumni uit eerdere jaren vingen bot. De universiteit zegt dat de studenten vrijwillig een overeenkomst hebben getekend en nooit bezwaar hebben gemaakt, schrijft het Financieele Dagblad. De universiteit wilt niet met hen aan tafel. Een aantal alumni stapte daarom naar de rechter. Als zij in het gelijk worden gesteld, kan het bedrag oplopen tot ruim drie miljoen euro. Het collegegeld voor de opleiding is inmiddels bijgesteld naar de wettelijke norm.

 

Dieren in het ziekenhuis

Het wordt een dolle beestenboel in het Venlose ziekenhuis, want daar start op Dierendag een proef waarbij patiënten hun huisdier op bezoek mogen laten komen. Het zou positief zijn voor de behandeling en genezing, werd vorige week verkondigd tijdens een radioprogramma van L1. Er zijn restricties: geen vogels of slangen (stel je voor: een continu gefluit of een ontsnapping op de afdeling). Ook puppy’s en kittens van nog geen zes maanden moeten thuisblijven.
De gelukkigen zijn (voorlopig) alleen de patiënten van longgeneeskunde en orthopedie. Overigens vindt de ontmoeting tussen baas en viervoeter niet plaats op de afdeling zelf. Er wordt een ‘dierenkamer’ ingericht. Of de huisdieren soortgenoten mogen ontmoeten, is de vraag. Ziet u het voor zich? De bulldog van mevrouw A meets de Chihuahua van mijnheer B. En intussen bibbert de lapjeskat van mijnheer C aan één stuk door. Wellicht is dat een tikkeltje te inspannend voor de baasjes. En de dieren.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)