Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Aanvaring U-raad met college”

“Aanvaring U-raad met college”

Photographer:Fotograaf: Observant

Vorige week was het eindelijk weer eens raak: een aanvaring tussen het college van bestuur en de universiteitsraad. Zoiets zien we tegenwoordig nog maar zelden. Het ging over de manier waarop decanen worden benoemd aan deze universiteit; of eigenlijk vooral of de U-raad daar wel met het college over mocht praten op basis van alleen een artikel in Observant.  Niet doen, bezwoer het college. Maar de kersverse raadsvoorzitter Amanda Kluveld hield voet bij stuk: de raad was bezorgd en had er belangrijke vragen over, dus ja, bespreken dat onderwerp.

Het leverde voor de verandering weer eens een spannende vergadering op. Die waren er vroeger vaker, getuige een reeks Observantartikelen uit november 2004. De eerste droeg de kop Aanvaring U-raad met college; daarin een verslag van een tumultueuze vergadering die vier keer door schorsingen onderbroken werd en waarin harde woorden vielen: een raad die zich “neerbuigend” behandeld voelde door het college, een rector die de opstelling van de raad “onfatsoenlijk” vond.  

Waar ging het over? Over de opheffing van de faculteit der Algemene Wetenschappen, een rompfaculteitje waarin toen nog kennistechnologie was ondergebracht, en de overheveling van AW naar de economen, de huidige SBE. Uiteindelijk is dat allemaal niet doorgegaan maar op dat moment was het nog volop ruzie. Een faculteit opheffen, hoe klein ook, is niet niks natuurlijk. Maar het college wilde het plan gewoon door de U-raad jassen onder het motto dat die alleen maar adviesrecht zou genieten bij dit onderwerp, terwijl de raad zeer terecht instemmingsrecht claimde. Het hielp natuurlijk niet dat de voorzitter van het college Jo Ritzen heette, die als minister van Onderwijs de universitaire democratie zo had “gemoderniseerd” dat de raden veel van hun bevoegdheden hadden verloren. Wat er nog van restte werd met hand en tand door de U-raad verdedigd.

Zo speelde in die tijd ook de fusie van geneeskunde met gezondheidswetenschappen en het plan om die fusiefaculteit weer met het academisch ziekenhuis te laten fuseren. Een megaproject, waarvan het gewone volk niet al te veel mocht weten zo lang de onderhandelingen liepen. En die liepen, vooral met het azm, lang, héél lang. De raden op zowel facultair als universitair niveau werden alleen na lang zeuren mondjesmaat op de hoogte gehouden.

In die sfeer kwam het college met dit plan rond Algemene Wetenschappen. De raad wilde het alleen bepreken als zijn instemmingrecht werd erkend, het college weigerde, een compromisvoorstel maakte geen enkele kans en de partijen gingen met rode koppen uit elkaar. Waarna het college het bestond om in een zogenoemde stermail de hele universitaire gemeenschap van het wangedrag van de U-raad op de hoogte te stellen. Toen de raad dan ook een eigen stermail wilde versturen met zijn eigen versie, mocht dat niet. Want stermails, daar ging het college over.

Gelukkig was Observant er nog.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)