Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onderzoeksmaster GW stopt in 2020

MAASTRICHT. De Health Sciences Research Master (HSRM) houdt per september 2020 op te bestaan. De U-raad heeft het verzoek tot opheffing vorige week goedgekeurd. De master trok te weinig studenten en was daardoor niet rendabel. De huidige studenten kunnen het tweejarige programma wel gewoon afmaken.

De nadruk ligt bij HSRM op onderzoeksvaardigheden, die de studenten later als promovendus of onderzoeker in het bedrijfsleven kunnen toepassen. “In het eerste jaar schrijven de studenten een onderzoeksvoorstel. Dat wordt ingediend bij een externe subsidiegever, zoals NWO. In sommige gevallen – dat is natuurlijk ook een beetje geluk hebben – wordt de aanvraag goedgekeurd en dan is hun tweede jaar meteen het begin van hun PhD-traject”, zegt programmacoördinator Leo Schouten.

In de beginjaren van de master, die begon in 2005, waren de HSRM-studenten redelijk succesvol. “Daar zijn enkele leuke onderzoeksprojecten uit voortgekomen.  Maar na 2010 zagen we een daling in het aantal honoreringen.”

De voornaamste reden om te stoppen is echter het tegenvallende aantal studenten. “Zelfs in onze beste jaren hadden we er niet meer dan vijftien. Vorig jaar zelfs maar vier”, zegt Schouten. “Waarom dat is hebben we nooit helemaal begrepen.  Ook onze eigen bachelorstudenten gezondheidswetenschappen en European Public Health konden we er maar moeilijk voor interesseren. Als reden noemde men soms dat een eenjarige master dezelfde graad oplevert. Een extra jaar kost dan alleen maar geld. Wij konden ze daar niet de meerwaarde van laten zien, dat kunnen we ook onszelf aanrekenen.”

Hiermee verdwijnt de enige tweejarige onderzoeksmaster van gezondheidswetenschappen. Schouten: “Heel erg jammer, deze alumni behoorden tot de betere promovendi.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)