Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zorgen over forensisch onderzoek onder Erasmusmedewerkers

Zorgen over forensisch onderzoek onder Erasmusmedewerkers

Photographer:Fotograaf: Pixabay

Ruim tweehonderd wetenschappers uit heel Nederland hebben hun zorgen geuit over het forensisch onderzoek naar een mogelijk plagiaatlek bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Het college van bestuur heeft een bureau voor bedrijfsrecherche ingeschakeld dat e-mails van medewerkers onder de loep gaat nemen. Aanleiding is een artikel in NRC Handelsblad over het vermeende plagiaat in het proefschrift en de speeches van Dymph van den Boom. Zij was van 2007 tot 2016 rector van de Universiteit van Amsterdam en interim-decaan in Rotterdam van maart 2018 tot mei 2019. Een week na haar vertrek in Rotterdam verscheen het NRC-artikel. Het college van bestuur denkt dat er is gelekt door een universiteitsmedewerker.

De wetenschappers die de open brief ondertekenden vinden dat het onderzoek leidt tot ‘een angstcultuur’, de ‘academische vrijheid ondermijnt’ en de ‘privacy van werknemers schendt’, schrijft Erasmus Magazine, het onafhankelijke universiteitsblad van de EUR.

Erasmus Magazine heeft in elk geval voorzorgsmaatregelen genomen en een beveiligd e-mailadres aangemaakt. “Misschien worden wij ook wel een keer onderzocht”, zegt hoofdredacteur Wieneke Gunneweg tegen het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). “We zijn er zeer verbaasd over, niet alleen dat dit mag, maar vooral dat het gebeurt.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)