Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een superheld, maar dan anders

Een superheld, maar dan anders

Film: Joker

Verhaal: Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) is een getormenteerde jongeman die langzaam verandert in de psychopathische aartsvijand van Batman, de Joker.

Na de Gouden Leeuw in Venetië nu de Oscar.

  • Het valt te prijzen dat Warner Bros. Studio het in deze superheldenverfilming over een andere boeg heeft gegooid. Joker, geregisseerd door Todd Phillips, zou wel eens het begin kunnen markeren van een reeks bijzonder verontrustende en ongemakkelijke superheldenverfilmingen. Onduidelijk is hoeveel de film heeft gekost: of 35 of 55 miljoen dollar. In het laatste geval is het nog maar een fractie van wat een doorsnee superheldenfilm kost.
  • Het is een film die film ademt, met de nodige verwijzingen en citaten. Zo zijn er fragmenten te zien uit de Fred Astaire-film Shall We dance (1937) en uit Modern Times (1936), de klassieker van Charles Chaplin. Hieruit komt ook het veel gehoorde liedje Smile.
  • Nog het meest lijkt Joker een eerbetoon aan de films van de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese en met name King of Comedy (1983) en vooral Taxidriver (1976). Het beeld dat zowel Scorsese en Phillips schilderen van een hedendaagse stad doet denken aan de hel.
  • Meer nog dan de ontstaansgeschiedenis van de bekende superschurk vertelt Joker het verhaal van diens ontsporing. In Taxidriver zien we dat gebeuren via een scherpzinnige en analytische buitenstaander, bij Joker zitten we in het hoofd van degene die ontspoort. En zo heeft Todd Phillips, vooral bekend van de Hangover-trilogie, een uitermate verontrustende film gemaakt die voortdurend schuurt en onbehaaglijk aanvoelt.
  • Ontegenzeggelijk is Joaquin Phoenix een geweldig acteur maar tegelijkertijd blijft het iemand die moeilijk te omarmen valt. En dat is voor zijn rol als Joker perfect. Hij gooide zich er helemaal in, viel 26 kilo af en oogt ongezond mager. Phoenix heeft met Arthur Fleck een karakter geschapen dat zowel empathie als walging oproept. Zijn acteerwerk is Oscarwaardig.

En nu de minpunten.

  • Welke minpunten?

Slotoordeel: Joker is een van de verrassendste superheldenfilms van de laatste jaren. Hij kan zich voegen in het illustere rijtje van The Dark Knight en Logan. Het is in feite een karakterstudie vermomd als superheldenfilm.

Jan Salden

Salden is docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)