Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tragos door politie “de stad ingedreven”

Tragos door politie “de stad ingedreven”

Photographer:Fotograaf: website Tragos

Een gewoon studentenakkefietje waar je als dienstdoende politiechef wat auto’s naartoe stuurt om de zaak te kalmeren, daar leek het eerst op. Ruzie tussen twee verenigingen, er was voor gebeld. Maar eenmaal ter plaatse, op die late novemberavond in 2004, bleken zich tussen de honderd en tweehonderd Tragosleden voor het toenmalige pand van Circumflex (CF) aan de Maasboulevard te hebben verzameld. Met een soort stormram waren ze bezig om de deur te forceren.

Dat gingen ze niet redden met het lokale politiekorps, hier was assistentie nodig. Die werd opgeroepen uit de omliggende gemeenten, tot Born en Vaals toe. Tien eenheden waren nodig om de Tragos-studenten “de stad in te drijven”, vertelde een politiewoordvoerder tegen Observant. Die inzet, zo’n veertig politiemensen, betekende natuurlijk wel dat de regio het in de tussentijd zonder moest doen.  De woordvoerder was boos. De hele politie was boos, en de gemeente ook. Beide verenigingen moesten een paar dagen later op het matje komen.

Wat was hier in godsnaam aan de hand? Tja, een uit de hand gelopen studentengrap: een jaarclub van Circumflex had twee letters gejat uit de Tragosnaam op de pui van hun verenigingspand. Die zouden ze een maandje later terugbezorgen, was het plan. Maar Tragos voelde daar niks voor en kondigde aan diezelfde avond nog een ‘inval’ te zullen doen bij CF. ‘Invallen’ van en bij de verenigingen gebeuren wel vaker, daar worden zelfs onderling afspraken over gemaakt, maar die avond had CF iets anders te doen dus nee, Tragos was niet welkom. Daar had Tragos dan weer geen boodschap aan en zie, een rel was geboren.

Observant peilde destijds wat meningen onder studenten en medewerkers. Gemene deler: dit was net een bruggetje te ver. “Studenten moeten zelf aanvoelen wanneer het uit de hand loopt”, zegt een lid van dispuut Spiritus Vitalis. Hier was wel “een grens overschreden”, vond een meisje van dispuut Pink Wins. Als de politie er zelfs bij moet komen… Maar dan vervolgt ze: “Al was er wel te veel politie. Studenten gaan toch niet op elkaar schieten?” Bestuursleden van beide partijen vonden het ook allemaal een beetje overdreven. CF-voorzitter Marijn Bodelier (hij had gebeld): “Onze bedoeling was dat ze een paar agenten zouden sturen.” De politie, meldt hij nog, “weet niet hoe het eraan toe gaat bij studentenverenigingen”. Hij vindt ook dat de onderlinge rivaliteit mooi is en “niet moet ophouden”.

Cultuurwetenschapper René Gabriëls, geen vriend van alles wat op corporaal gedoe lijkt, doet met alle liefde ook een duit in het zakje: “In een democratie moeten burgers zich aan de regels houden”, zegt hij, dus “dit onbeschaafde gedrag (moet) aangepakt worden”.  Vervolgens gaat hij los, op z’n Gabriëls’: “Dit soort studentenverenigingen noem ik protofascistisch. Het getuigt van fascistische trekken om mensen met ouderwetse initiatieriten te vernederen en op te nemen in een hiërarchische structuur.”

Een eerstejaars, nergens lid van, houdt het simpeler: “Ik vind studentenverenigingen sowieso kinderachtig”, meldt ze.

 

Zie ook https://bit.ly/2LUkERf en https://bit.ly/33guVgJ

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)