Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een meisje van twaalf dat maar elf kilo weegt, waarom?”

“Een meisje van twaalf dat maar elf kilo weegt, waarom?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Oorlogsjournalist Rudi Vranckx vertelt

Een foto van een man die zichzelf in brand heeft gestoken als protest tegen de heersende orde, propagandabeelden van geronselde IS-kindsoldaten die klaarstaan om gegijzelden te executeren, een video waarin een aantal Afrikanen wordt afgeranseld tot bloedens toe. Een waarschuwing vooraf was misschien op z’n plaats geweest.

De Vlaamse oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, die al dertig jaar de grootste ellende opzoekt, heeft het nooit weerhouden om door te gaan. Donderdagavond 3 oktober was hij te gast bij Studium Generale die samen met Observant een lezingenreeks organiseert over journalistiek.
Wammes Bos, oud-redacteur van Observant, die hem interviewde aan de hand van een aantal televisiefragmenten, had een hele lijst vragen paraat. Vranckx had geen duwtje nodig. Hij is een rasverteller die “kleine verhalen van mensen in grote chaos” brengt. Zoals in het noorden van Jemen waar Vranckx na “drie dagen reizen, 75 checkpoints” oog in oog stond met de schrijnende gevolgen van een enorme hongersnood “die door mensen is veroorzaakt. Ik vind het belangrijk om verontwaardiging te laten zien, inzicht te geven in wat oorlog met mensen doet. Mijn taak als journalist is om alle propaganda- en burgerfilmpjes die rondzwerven op internet te verifiëren, om te kijken hoe het er echt aan toe gaat. Een meisje van twaalf dat elf kilo weegt, dat niet meer kan eten, waarom? Waarom moet het zover komen?”
We zien Vranckx in gesprek met een deserteur van IS, net over de Turkse grens in Syrië, en we zien hem op het Tahrirplein in Caïro verslag doen van de Egyptische revolutie. “De Arabische lente heeft onze wereld fundamenteel veranderd. Mensen kwamen met elkaar in contact via online netwerken. Daar was de dictatuur niet tegen opgewassen.”
De opmars van technologie heeft z’n positieve kanten, zegt hij: “Vroeger sleepten we duizend kilo opnameapparatuur de bergen over. Nu gaat een live filmpje, gemaakt met een kleine telefoon, in een mum van tijd de wereld over.” Maar het heeft ook z’n duistere kanten, betoogt Vranckx. “De waarheid wordt continu onderuitgehaald door online fake news, trollen, vlogs en tweets. Als zelfs de politiek gaat zeggen dat wij [journalisten, red.] niet meer bewust de waarheid zoeken, als ze ons ongeloofwaardig vinden, dan is het gedaan. Dan ga ik olijven kweken in Italië.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)