Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gemeente gaat studentenoverlast aanpakken

MAASTRICHT. De gemeente Maastricht wil de studentenoverlast aanpakken door het splitsen van woningen te beperken. Bovendien zal er meer gehandhaafd worden: meer controles en strengere optredens. Dat schreef burgemeester Onno Hoes recent aan de raadsleden van de commissie Algemene Zaken.
Bewoners van de Franquinetstraat, dicht bij het Emmaplein, leidden zo’n twee weken geleden een aantal raadsleden rond door hun straat. Dit om de gemeentelijke politiek met eigen ogen te laten zien wat de wildgroei aan studentenhuizen met de buurt doet. “Woningen worden opgekocht en zonder vergunning verbouwd tot studentenpand”, klonk het. Van de zomer liep een feestje in een pand uit de hand. De politie zette maar liefst honderd bezoekende studenten het huis uit vanwege de overlast. Ook de marechaussee en honden werden hierbij ingezet. Burgemeester Hoes zou daarop hebben toegezegd het probleem aan te pakken.
In de brief van 10 oktober verwijst Hoes naar de nieuwe bestemmingsplannen die volgens hem “de mogelijkheid bieden om woningsplitsingen te beperken”. In de Franquinetstraat is het nieuwe beleid al ingezet. Zo heeft de gemeente een vergunningaanvraag voor woningsplitsing geweigerd en wil ze in een ander geval dat de al uitgevoerde niet vergunde splitsing wordt teruggedraaid.
Verder legt Hoes de nadruk op het traject Student & Stad waarin onder meer de gemeente en de Universiteit Maastricht participeren. Gedurende de zomer hebben zij in kaart gebracht waar studenten wonen, waar ze uitgaan, en waar overlast wordt ervaren. Daaruit bleek dat er een “enorme diversiteit in aard en omvang van de problematiek bestaat”.  De eerste discussie hierover met buurtplatforms, studenten en woningcorporaties is in september gevoerd. Een aantal voorstellen, zoals een vrijwilligerscentrale en een vaste ontmoetingsplek voor internationale studenten, zitten in de pijplijn.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)