Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

FPN moet 3,1 miljoen bezuinigen over 5 jaar

MAASTRICHT. De faculteit psychologie en neurowetenschap moet de komende vijf jaar 3,1 miljoen bezuinigen. Banen komen niet in gevaar; de faculteit gaat kritisch kijken naar alle andere uitgaven. Een deel van het geld (ongeveer 1 miljoen) komt op natuurlijke wijze vrij: er gaan de komende jaren enkele oudere (en dus duurdere) medewerkers met pensioen.

Aan het eind van 2018 zag de begroting er nog relatief rooskleurig uit. De faculteit zat niet goed in de slappe was, maar bleef uit de rode cijfers. Een reeks extra uitgaven veranderde dat. “We doen mee aan de nieuwe bachelor Global Studies, aan het project digitale toetsing en we moeten flink investeren in ICT”, zegt directeur Carolien Martijn. “Het gaat steeds om een paar ton, maar dat is wel jaarlijks.” “Daar komt bij dat de studentenaantallen weliswaar met 6 procent zijn gestegen, maar ondertussen groeien we minder hard dan de rest van de faculteiten”, zegt decaan Anita Jansen. “Dat betekent dus minder geld. Dat weten we pas recent.”

Een van de eerste maatregelen is het verlagen van het onderwijsbudget met 2 procent. Het onderwijsmanagement gaat kijken hoe men dat het beste kan doen. “Het gaat niet om contacturen”, zegt Jansen. “We houden de kwaliteit van het onderwijs hoog. We kijken naar dingen die zowel de werkdruk van de studenten als de docenten zal verlagen. Neem bijvoorbeeld het aantal toetsen, dat zijn er vaak meerdere per blok, bijvoorbeeld een paper, een toets én een presentatie.” “Waarom is één toets niet genoeg?”, vult Martijn aan. “Uiteindelijk betekent dit dat we minder tijdelijke docenten en docenten van een andere faculteit hoeven in te huren.”

De faculteit gaat sowieso kijken wat men zelf kan doen, en wel heel gedetailleerd. “Oefenfilmpjes voor een blok bijvoorbeeld”, zegt Jansen. “Hoe relevant is het dat die professioneel worden afgewerkt?” “Sommige dingen stammen nog uit het verleden”, zegt Martijn. “We huurden externe krachten in omdat zelf camera-apparatuur kopen heel duur was. Nu koop je het voor een paar tientjes, maar de gewoonte is gebleven. Of neem de catering voor open dagen en andere grote evenementen. Die is wel heel Bourgondisch en veel wordt achteraf weggegooid. Naar dat soort dingen kijken we nu kritisch.”

Jansen benadrukt dat dit niet betekent dat het niet goed gaat met de faculteit. “Integendeel, zowel met het onderwijs als het onderzoek gaat het juist heel goed.” Uiteindelijk zit het probleem veel dieper, vindt ze. “Alle psychologiefaculteiten hebben geldgebrek. Ik blijf het zeggen: we hebben de faciliteiten van een bètafaculteit nodig, maar worden niet zo gefinancierd. Het systeem in Nederland deugt gewoon niet.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)