Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook hoofddocenten nu promotierecht

Ook hoofddocenten nu promotierecht

Photographer:Fotograaf: Janneke Swinkels

MAASTRICHT. Alle Maastrichtse universitair hoofddocenten (uhd) met een doctorstitel krijgen vanaf januari 2020 het ius promovendi: het recht om op te treden als promotor. Tot en met dit jaar was dat voorbehouden aan hoogleraren of, bij hoge uitzondering, gepromoveerde medewerkers die toestemming van het college van decanen kregen.

De aanpassing betekent allereerst een verlichting voor de werkdruk van hoogleraren. De poule met promotoren wordt bijna twee keer zo groot (in 2018 waren er aan de 201 fte aan hoogleraren en 196 fte aan uhd’s). Daarnaast is de regelwijziging een kans voor vrouwen en jonge onderzoekers om zich te bewijzen. Hoogleraren zijn over het algemeen namelijk ouder dan uhd’s en slechts een kwart is vrouw, bij de uhd’s ligt dit percentage hoger.

“Gaat de nieuwe regel niet ten koste van de kwaliteit van de promotoren”, vroeg universiteitsraadslid Maarten van Wesel zich begin oktober af tijdens een commissievergadering van de U-raad. De nieuwe aanvullende maatregelen om de kwaliteit te garanderen – bijvoorbeeld dat universitair docenten die uhd willen worden, vanaf januari bewezen ervaring moeten hebben in het begeleiden van promovendi – gelden namelijk niet voor wetenschappers die nu al uhd zijn. “Is dat geen issue?”, aldus Van Wesel.
Collegevoorzitter Martin Paul denkt van niet. De promotiecommissie besluit uiteindelijk of een promotor geschikt is en die commissie zal dit extra goed in de gaten houden, zei Paul tegen de U-raad.

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)