Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over de gevaren van de spellingcontrole

Over de gevaren van de spellingcontrole

Film: Official Secrets

Het verhaal: In 2003 werkt Katharine Gun (Keira Knightley) als vertaalster bij de Britse geheime dienst. Het is de tijd waarin Amerikaanse en Britse politici de leden van de VN-Veiligheidsraad onder druk zetten om een invasie in Irak goed te keuren. Als Gun een vertrouwelijke e-mail onder ogen krijgt waarin een illegale operatie wordt onthuld, besluit ze deze informatie te lekken naar de Londense krant The Observer. Ze zet daarmee haar leven en dat van haar geliefde op het spel. De Britse regering noemt haar een verrader en klaagt haar aan wegens het overtreden van de ‘Official Secrets Act’.

Dit klinkt als een klok:

- Wat een timing. Net op het moment dat een klokkenluider een impeachment-onderzoek tegen Trump in gang heeft gezet, arriveert een film over klokkenluidster Katharine Gun in de bioscoop. Brandend actueel is de film dus zeker.

- Regisseur van dienst is Gavin Hood, die eerder de sterke oorlogsthriller Eye In The Sky afleverde, een nagelbijter over de ethische issues rondom het gebruik van op afstand bestuurbare drones. Op papier de juiste man voor deze klus.

- Als je wil zien tot welke ellende het uitvoeren van een spellingcontrole kan leiden, dan heeft Official Secrets een ongelooflijk verhaal in de aanbieding. Het is nog écht gebeurd ook.

Onderhoudend, maar niet meer dan dat:

- De rol van klokkenluiders in onze samenleving is complex en zou gediend zijn bij een minder schematische film. Het wereldbeeld van Official Secrets kent echter geen grijstinten:

klokkenluiders zijn nobel, onderzoeksjournalisten en mensenrechtenadvocaten idealistisch, en politici leugenaars.

- Als je ervoor kiest om een geheime ontmoeting in een parkeergarage te laten plaatsvinden, dan hengel je naar een vergelijking met All The President’s Men (1976). Een vergelijking die enkel in het voordeel van die klassieker kan uitvallen. En zo roept Official Secrets wel meer vergelijkingen over zichzelf af, bijvoorbeeld met de film die Steven Spielberg maakte over de publicatie van de Pentagon Papers (The Post, 2017). En ook die vergelijking pakt voor Official Secrets nadelig uit.

- Waar is de suspense?

Het salomonsoordeel: Katharine Guns dappere klokkenluidersactie is uiteindelijk niet meer dan een voetnoot in de Irak-oorlog gebleken. Gun haalde weliswaar de voorpagina’s, maar  Colin Powell loog ons desondanks de oorlog in. De film over Gun zal ook niet meer worden dan een piepkleine voetnoot in de filmgeschiedenis: gemaakt met goede bedoelingen, best onderhoudend, prima voor een grijze zondagmiddag, maar ook tamelijk overbodig.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)