Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Sportpasjesleed

Splinters: Sportpasjesleed

Sportpasjesleed

Bij de balie van het sportcentrum worden ze er horendol van. Alwéér een student, alwéér een medewerker die hulp vraagt om met zijn pasje een locker te kunnen openen. Of die zich beklaagt dat hij met zijn pasje niet door een toegangspoortje komt. Want wil je bij UM-Sport naar de kleedkamers en de kluisjes, wil je vervolgens aan een fitnessapparaat gaan sjorren, overal moet je je pasje trekken om binnen te kunnen komen. Op dat pasje zit een barcode. Die trek je door een sleuf of houd je boven een elektronisch oog en hopla, sesam open u.

Maar er is dit jaar een nieuw model pasje. Want UM-Sport verandert jaarlijks haar kaarten, en de streepjescode zit tegenwoordig op de kopse kant. En is dus een beetje in elkaar gedrongen. Dat, zo vertelt Alexander Goorden van de Facilitaire Dienst (FS), zou een verklaring kunnen zijn voor de haperingen in het gebruik. Maar hij dacht dat het opgelost was, “ik heb op 24 september de laatste update gekregen en daarna geen klachten meer gehoord.” Er was ook al gedokterd aan de scanners trouwens. “En als je niet weet of het daaraan ligt ga je niet meteen een nieuwe kopen.”

Hoe dan ook, het is nog steeds hommeles. En er gebeurt niets. UM-Sport gaat over de kaarten, FS over de hardware. Aan de balie van UM-Sport zeggen ze op actie van FS te wachten. Goorden: “Goed dat je belt. Ik ga meteen contact met ze opnemen.”
 

Student geweigerd vanwege nationaliteit

Doden, gewonden en duizenden Syriërs op de vlucht. Het is het resultaat van de invasie van de Turkse president Erdoğan in het noorden van Syrië. Maar ook ver van de Turks-Syrische grens vallen er ‘slachtoffers’. Een studente van de universiteit in Izmir, een stad in het westen van Turkije, wilde graag stagelopen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), maar werd door een universitair hoofddocent bacteriële celbiologie geweigerd omdat ze Turks was. De student in kwestie had een e-mail naar de docent gestuurd met de vraag of ze komende zomer welkom was in het UvA-laboratorium. Het antwoord van de bioloog was kort, maar krachtig: “Het spijt ons dat je een slachtoffer bent van de Turkse inval in Noord-Syrië. Om die reden nemen wij voorlopig geen Turkse studenten meer aan.” De e-mails belandden al snel op internet en leidden tot veel commotie. De student kreeg veel bijval, vooral uit Turkse kringen. De UvA heeft excuses aangeboden en benadrukt dat dit niet de lijn is van de universiteit.
 

En de hoofdprijs is…. een kamer!

Geluk speelde natuurlijk altijd al een rol bij het bemachtigen van een kamer. Dat jij net als eerste hoort dat die mooie ruimte bij een vriend in huis vrijkomt is mazzel hebben. Dat je al op je tweede hospiteeravond mensen treft die jou wel zien zitten als huisgenoot ook. Maar in Nijmegen wordt geluk de enige factor bij het vinden van een woonruimte. Tenminste, als je bij studentenhuisvester SSSH& huurt. Zij willen de wachttijd afschaffen en in plaats daarvan kamers gaan verloten.

De SSH& hoopt hiermee het systeem van kamertoewijzing los te trekken, vertelt directeur Vincent Buitenhuis aan het onafhankelijk universiteitsblad Vox. Volgens hem staan mensen soms jaren ingeschreven voordat ze in aanmerking komen voor een kamer in een populair gebied. “Vervolgens kunnen ze daar dan nog maar kort wonen, want dan zijn ze alweer klaar met hun studie.”

Studenten hoeven zich straks niet meer in te schrijven, ze mogen gratis meeloten. Wie al huurt bij de SSH& heeft wel een voordeel: zij mogen ook op zelfstandige woonruimtes reageren (zoals een studio), terwijl nieuwelingen alleen kans maken op een kamer in een studentenhuis.

En wat als je nu al jaren ingeschreven staat en eindelijk aan de beurt was voor een grote kamer op een goede locatie? Voor die studenten komt er een overgangsregeling, schrijft Vox.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)