Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Digitale toetsen ondanks kinderziekten positief ontvangen

Digitale toetsen ondanks kinderziekten positief ontvangen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. “YEEEES!!!!”, klinkt het dinsdagochtend bij de hoofdingang van het MECC. Tweedejaars International Business-studenten Thom Metselaar en Tim Schmid hebben hun computertoets ‘Management of Organizations’ gehaald. Ze hebben net de laatste keer op enter gedrukt, maar de antwoorden staan nu al online.

Deze week vinden de eerste digitale toetsen plaats in de grote Westhal van het MECC. “Dit jaar zullen er in totaal 30 duizend digitale examens plaatsvinden”, vertelt Tineke de Beaumont, ondersteuner digitale toetsing. “En er kunnen nog verzoeken binnenkomen, dus het kunnen er nog meer worden.” Deze dinsdag maken vijf- tot zeshonderd studenten hun toets op de computer. De Beaumont: “Over het algemeen gaat alles hetzelfde als bij de papieren toetsen: studenten schrijven zich op dezelfde manier in voor een examen en voor iedereen zijn er vaste plekken, het enige verschil is dat ze de toetsen op de Chromebooks maken. Ze loggen in met hun studentaccount en dan komen ze direct in de toetsomgeving.”

Dat heeft verschillende voordelen, vervolgt De Beaumont. “Er kan op andere manieren getest worden of studenten de stof begrijpen, met video’s bijvoorbeeld. Daarnaast gaat het nakijken voor docenten sneller; alles wordt geordend in het programma en ze hoeven geen handschriften meer te ontcijferen. Studenten kunnen in het systeem hun antwoorden inzien en kijken of ze het goed hebben. En de meeste studenten typen makkelijker dan dat ze schrijven.”

Maar is dat wel zo? Veel internationals werken namelijk niet met een QUERTY-, maar met een AZERTY- of QWERTZ-toetsenbord. De Belgische Priscille Mutombo is gewend om op een AZERTY-toetsenbord te typen. “Ik had vandaag een meerkeuzetoets, dus ik hoefde niet veel te schrijven, maar bij open toetsen zal dat een groot probleem zijn. Daarnaast was het ongemakkelijk om terug te gaan naar een eerdere vraag. Om van vraag 35 naar vraag 4 te gaan moest je 31 keer op ‘terug’ drukken.” Dat laatste klopt niet, zegt De Beaumont. “Studenten kunnen op twee manieren naar een overzicht van alle vragen gaan. Deze student heeft dat denk ik niet gezien.”

“Het computerexamen ging eigenlijk best wel goed, ik had erger verwacht”, zegt Fabian Dieterich, tweedejaars IB. “Ik schrijf liever, omdat ik dan woorden in de vraag met een stift kan markeren en foute antwoorden kan doorstrepen. Als ze die opties toevoegen, maakt het me niets uit.” Ook Metselaar mist de ‘markeermogelijkheid’. “En ik denk dat ik met zo’n grote laptop op het bureau te weinig plek heb om te werken als ik veel berekeningen moet doen.”

Ondanks deze kinderziekten, zijn de studenten het unaniem eens: “Het was beter dan verwacht.” “Relaxed zelfs”, zegt Metselaar. “Bij toetsen op papier zit je de hele tijd voorovergebogen over je blaadje; ik zat nu rechtop en ik zag mensen zelfs achteroverleunen."

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)