Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Dat mijn vriend ook op GroenLinks stemt, is leuk, maar hij had ook VVD’er mogen zijn”

“Dat mijn vriend ook op GroenLinks stemt, is leuk, maar hij had ook VVD’er mogen zijn”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Lotte Meerhoff (1998, Eindhoven)/ derdejaars UCM & secretaris en vicevoorzitter DWARS/ samenwonend met vriend/ woont in Eindhoven

Hoe laat gaat de wekker? Meestal om acht uur. Als eerste check ik mijn berichten voor DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks. Dit academisch jaar ben ik secretaris en vicevoorzitter. Daarna kruip ik achter mijn laptop en ga aan het werk. De eerste twee weken werkte ik 9 uur per dag, zeven dagen per week. Nu ben ik er ongeveer vijftig uur per week mee bezig. Vier keer in de week ga ik naar Utrecht voor vergaderingen en afspraken, verder doe ik veel thuis. Een van onze speerpunten is de schuldengeneratie die is veroorzaakt door het leenstelsel. Bij het GroenLinkscongres hebben wij daarover een motie ingediend en de partij is nu een nieuw standpunt aan het vormen. Wij willen een stelsel zonder collegegeld plus een beurs van de staat. Na je studie betaal je over het aantal maanden dat je gestudeerd hebt een percentage van je inkomen terug aan de staat.

Lijk je op je vader of je moeder? Echt een mengelmoes. Eind augustus was er een groot feest bij mijn ouders thuis; ze waren 25 jaar getrouwd. Gasten van mijn moeder zeiden dat ik op haar leek en die van mijn vader zagen de gelijkenis met hem. Mijn moeder is beleidsadviseur bij de gemeente Eindhoven en mijn vader is ondernemer. Hij durft, staat sterk in zijn schoenen. Zijn kunstgalerie had het zwaar door de economische crisis. Hij is toen een bed and breakfast begonnen. Nu de hoogst gewaardeerde B&B van Eindhoven. Die mentaliteit, van ‘het is niet goed, dus ik moet er zelf iets aan gaan doen’, heb ik ook. En ik ben net als mijn ouders maatschappelijk bewust. Op mijn zestiende ben ik in de medezeggenschapsraad van mijn middelbare school gegaan. Ik vond dat de toetsingsvorm de nieuwsgierigheid van de leerlingen niet stimuleerde. Daar leerde ik al snel dat je voor oplossingen in de politiek moet zijn.

Mijn beste vak op de middelbare school: In de onderbouw wiskunde, maar dat verschoof in de bovenbouw naar geschiedenis. Hoe dichter bij het heden, hoe leuker ik het vind. Waarom ziet de maatschappij eruit zoals hij nu is? Ook maatschappijleer vond ik leuk, maar dat kregen we op onze school helaas maar een jaar.

Er hangt een grote poster van Jesse Klaver boven mijn bed. Nee haha, maar ik kijk wel alle debatten. Ik vind het heel goed hoe hij mensen aantrekt. Hij heeft ooit gezegd: ‘Het enige dat tussen jou en je doelen staat, is de angst om te falen’. Als ik spannende dingen moet doen, een debat bijvoorbeeld, denk ik daaraan. GroenLinks groeit zo snel omdat mensen langzaam doorkrijgen dat er dringend actie nodig is. En dat een groen en links beleid het beste is. De energietransitie gaat veel geld kosten, mensen met een kleine portemonnee moeten daarom geholpen worden.

Welk nummer staat bovenaan in je Spotify-lijst? Ik ben geen muziekkenner. Ik luister veel oude muziek. Johnny Cash, Elvis Presley, Billy Joel, die kant een beetje op. Als er op een feestje zo’n nummer voorbijkomt, dan zing ik mee.  

Een salade of een Big Mac? Ik hou van hamburgers, maar eet vaker salades. Ik maak zelf een goede caesarsalade met sla, Parmezaanse kaas, tomaten, ansjovisdressing en kip. Ik zou graag vegetariër willen worden, maar ik heb een intolerantie voor gluten. Vleesvervangers zijn daarom voor mij geen optie. Als ik vlees eet, is het meestal kip. Dat is duurzamer dan rund. Drie keer per week eet ik veganistisch.

Mijn belangrijkste bezit: De ring die ik van mijn ouders heb gekregen voor mijn achttiende verjaardag. Het goud komt van een ring van mijn overgrootmoeder. Mijn oma en mijn vader hebben hem ook gedragen. Het diamantje is van een oorbel van mijn oma. Ze is overleden aan kanker toen ik zeven was. Heel jammer dat ik haar niet goed heb gekend. Ze was dol op haar kleinkinderen en blijkbaar een pittige tante.

De prins op het witte paard. [Ze begint te stralen] Ik heb een hele leuke vriend. We zijn nu ruim anderhalf jaar een stel en wonen sinds kort samen in Eindhoven. Ik heb hem ontmoet bij de heroprichting van DWARS-Limburg. Na een korte periode van afwezigheid heb ik die nieuw leven ingeblazen. Mijn vriend is daarvoor voorzitter geweest. We zijn echt politieke nerds met zijn tweeën. Hij denkt met me mee en daagt me uit. Hij is groener en pragmatischer dan ik. Ik ben linkser en idealistischer. Dat hij ook op GroenLinks stemt, is leuk, maar niet belangrijk voor de relatie. Het is leuk dat hij politiek geïnteresseerd is, maar hij had ook VVD’er mogen zijn.

Een vrouw aan de top maakt het verschil. Absoluut! Het is belangrijk dat er meer voorbeelden komen van vrouwen aan de top. Dan zien mensen dat het niet alleen grijze mannen in een pak hoeven te zijn. Geschiktheid staat natuurlijk op één, maar bij gelijke geschiktheid, kies voor een vrouw. Misschien dat meer vrouwen dan durven, dat er een verschuiving gaat plaatsvinden. Je ziet nu vaak dat de carrière van mannen en vrouwen gelijk opgaat, totdat er kinderen komen. Ik ben daarom groot voorstander van meer vaderschapsverlof, dan kunnen vrouwen makkelijker carrière maken.   

Mijn grootste verdriet. Er schiet me zo snel niets te binnen. Ik ben heel gelukkig, heb nog geen zware dingen meegemaakt. Toen mijn oma overleed was ik nog heel klein, dat verdriet heb ik niet zo bewust meegemaakt en mijn andere opa’s en oma zijn er nog allemaal.  

Doe je iets bijzonders voor je gezondheid? Ik probeer niet te veel te snoepen, al wil dat de laatste tijd niet echt lukken. Meestal staan er koekjes op de bestuurstafel en in mijn nieuwe huis heb ik weer een oven. Ik heb afgelopen weekend nog een brownie gemaakt. Vroeger heb ik gehockeyd. Het liefst zou ik dat weer oppakken, maar dat is niet te combineren met mijn studie en het bestuur. Ik wil gaan joggen, dat is goed voor je conditie en in een half uurtje klaar. Met een hockeytraining ben je met reizen en omkleden makkelijk twee uur verder.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)