Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Duizenden studenten struikelen pas na enkele jaren

NEDERLAND. Helemaal stoppen met studeren? Duizenden studenten nemen die beslissing pas na een paar jaar. Later in de studie is de uitval nauwelijks lager dan in het begin.

Zowel aan hogescholen als universiteiten struikelen nog veel studenten na hun eerste studiejaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over ‘vroegtijdige studieverlaters’ waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

In 2014 begonnen 45 duizend studenten aan een universitaire opleiding. Daarvan stopte 5 procent (2.250 studenten) binnen één jaar met studeren: ze wisselden niet van opleiding, ze verdwenen helemaal uit het hoger onderwijs.

Maar daar bleef het niet bij. In de jaren daarna gooiden nog eens 5.000 studenten de handdoek in de ring. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in het eerste studiejaar.

Ook in het hbo gaat het hard. In 2014 begonnen 94 duizend studenten aan een hbo-opleiding. Een jaar later waren er 15 duizend afgehaakt. Nog eens 34 duizend hbo’ers stopten in de jaren erna. Ook dit zijn dus geen studenten die van opleiding wisselen. Het zijn studenten die uit het hoger onderwijs verdwijnen.

Het zou overigens kunnen dat studenten niet voorgoed uitvallen, maar even pauze nemen en later weer in het hoger onderwijs terugkeren. Daar waarschuwt het ministerie ook voor: dat maakt de meest recente uitvalspercentages iets hoger.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)