Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Hailemoal gelukt

Splinters: Hailemoal gelukt

Hailemoal gelukt

Zie je het voor je? Beppie Kraft en Frans Theunisz die de Italianen en Chinezen van de Universiteit Maastricht een cursus Mestreechs geven? Hen leert hoe je een biertje bestelt, de weg of een tuutje vraagt, aan een Sjeng uitlegt dat je in je thuisland nog nóóit hebt gefietst en de regels dus niet kent.  

In Groningen zien ze er de meerwaarde van in. Daar vindt deze week de broescursus ‘Gronings haailmoal op zien Engels’ plaats voor alle internationale studenten. Maar wat is dat: haailmoal? We bellen RTV Noord. Een telefoniste: “Haailmoal? Ik denk ‘eenmaal’, maar ik weet het niet zeker.”
Dan een belletje naar Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, verbonden aan het Centrum Groninger Taal en Cultuur en spreker tijdens de cursus. Er gaat in eerste instantie geen belletje rinkelen, maar hij belooft er op terug te komen (en doet dat ook).

Onze hoop is gevestigd op Google. De zoekmachine maakt er ‘hailemoal’ van: helemaal. Intussen hebben de collega’s van zusterblad UK binnen een halfuur geretweet. “Wij gaan ook voor ‘helemaal’. Maar het Gronings woordenboek geeft geen uitsluitsel. Broezen is rijden, racen, scheuren. Broescursus is dus een stoomcursus Gronings geheel in het Engels.”
Hailemoal gelukt.
 

Handhaaft handhaving?

“Wij van fietshandhaving doen niets aan foutief gestalde dan wel hinderlijk geparkeerde fietsen. Dit is door de politiek vastgelegd.” Deze reactie kreeg een burger onlangs toen hij/zij de gemeente Maastricht vroeg om opheldering over het fietsbeleid. Er stonden voor de zoveelste keer asociaal gestalde fietsen voor zijn/haar deur. Politieke partij PVV bracht de melding in bij het college van burgemeester en wethouders, want ‘wat voor beeld geeft zo’n mededeling’? En waar blijft al dat geld dat voor de problematiek van fietsenoverlast wordt uitgetrokken en dat “overduidelijk niet naar de handhaving ervan gaat”?

De formulering is “ongelukkig” gekozen, geeft burgemeester Penn-te Strake toe in een schriftelijke toelichting. Maar feit is nu eenmaal dat verkeerd gestalde fietsen niet meer worden verwijderd (al jaren niet meer). Het beleid is veranderd in ‘aanspreken’: foutparkeerders worden direct aangesproken op hun gedrag zodat deze alsnog gebruik kunnen maken “van de aanwezige stallingsvoorzieningen”. Echt effectief is die aanpak nog niet, dat concludeerde de gemeente jaren geleden zelf ook al, maar er wordt voorlopig nog niets aan veranderd.


De DDB, taalmaatjes voor ambtenaren
De regering wil een ‘Direct Duidelijk Brigade’ van honderd experts die brieven van de overheid begrijpelijker moeten maken. Volgens het kabinet zijn er 2,5 miljoen Nederlanders die niet altijd chocola kunnen maken van de schrijfsels die op de deurmat vallen. Dat ligt niet (altijd) aan hen, dat ligt ook aan de schrijvers. Dus: op cursus. De gemeente en de provincie kunnen als eerste een bezoek van de taalmaatjes verwachten. Wij vragen ons af of het project daarna wordt ‘uitgerold naar’ universiteiten en hogescholen. Dat zou geen slecht idee zijn.

Laatst kreeg de hele Maastrichtse universitaire gemeenschap een mededeling van het college van bestuur voor de kiezen over Canvas: “(…). Na een grondig proces van testen en het spiegelen van diverse systemen tegen onze educatieve context, bleek Canvas in het aanbestedingsproces het beste te voldoen aan de eisen van de Universiteit Maastricht (UM) en aan te sluiten op onze PBL-structuur.” Voor de liefhebber: de rest van het verhaal vindt u in uw inbox, zoek op 10 oktober 2019.

Journalisten leren altijd te schrijven met oma of de buurvrouw in het achterhoofd. Wetenschappelijk of ambtelijk jargon is not done voor een breed publiek. Dus beste heren en dames van het kabinet, stuur in elk geval dat hulppakket met voorbeeldbrieven en die woordenlijst met alternatieven voor ambtelijk jargon naar alle overheidsinstanties, inclusief de semitak. Scheelt een slok op een borrel.

 

 


 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)